HomePovećaloMeđu tabletima vraćenim nakon praznika jedan bio posve pljesniv

Među tabletima vraćenim nakon praznika jedan bio posve pljesniv

Učitelj informatike Darko Višak upozorava da tablete treba redovito čistiti jer se na njima skuplja mnoštvo bakterija

Po završetku prošle školske godine, učenici su morali vratiti tablete. Većina njih vraćena je u dobrom stanju, no jedan je vraćen pljesniv. To nas je potaknulo na razgovor s Darkom Višakom, našim učiteljem informatike, koji nam je dao i nekoliko savjeta o primjerenom postupanju s tabletima.

Jedan od vraćenih tableta

U kakvom su stanju bili tableti koje su učenici vratili na kraju prošle školske godine?

Većina vraćenih tableta bila je uredu. Osim jednog koji je vraćen u doista užasnom stanju.

Kako je izgledao taj tablet?

Izvana je bio bez oštećenja. Međutim kad sam ga otvorio uslijedio je šok. Čitav ekran, a naročito korice bile su pune plijesni. Te su se kulture na njemu uzgajale od početka lipnja kad je vraćen.  Vjerojatno su u pitanju bili nekakvi ostaci hrane kad se tolika količina plijesni uspjela razviti na staklu ekrana.

Što je sad s tim  tabletom, funkcionira li?  

Uspio sam ga očistiti i dezinficirati sa sredstvima koje imamo u školi. Obzirom da je bio tehnički ispravan, sad je dalje u upotrebi.  

Možete li preporučiti učenicima kako treba brinuti o zaduženim tabletima?

Najbolje je u trgovini kupiti specijalno sredstvo za čišćenje računala, pošpricati ga te  krpicom prebrisati površine uređaja.  Alkohol nikako ne bi trebalo koristiti jer je agresivan i može oštetiti zaštitni sloj uređaja. Poslužit će i krpica malo navlažena vodom i to je bolje nego uopće ga ne čistiti. Naravno, moram napomenuti da prilikom čišćenja uređaj uvijek  treba isključiti.  Uređaj bi doista trebalo redovito čistiti jer neka su istraživanja pokazala da na poklopcu zahodske školjke ima manje bakterija nego na tipkovnicama naših računala. To se odnosi i na tablete i smartfone. Bakterije na smartfonima još su veći problem jer smartfon prinosimo licu. To onda može štetiti koži. Dešava se da učenici ne peru ruke, a nakon korištenja mobitela uzimaju hranu. Na taj način u usta unose bakterije s mobitela, a to također može izazvati neželjene posljedice.

Darko Višak – učitelji informatike

Kvare li se tableti često i koji su najčešći kvarovi?

Mogu reći da sam ugodno iznenađen jer je malo uređaja s kojima je bilo problema. Do mene je došlo svega nekoliko uređaja s nekim problemima. Najčešći je problem bio  zamrzavanje ekrana, ali to učenici i sami mogu  riješiti resetiranjem. Sve što sami ne mogu riješiti trebaju donijeti meni.  Ukoliko ja kao administrator tableta ne uspijem riješiti problem, tablet vraćam na tvorničke postavke. Zasad je bio samo jedan kojeg nisam mogao oporaviti niti vraćanjem na tvorničke postavke te smo ga morali poslati na servis.  Moram napomenuti da učenici nekad prijave kvar, a tablet samo nisu napunili. Na prošlom modelu neki su učenici pokušavali izvaditi iz maske. To se ne smije raditi jer se tako mogu oštetiti gumbići za pokretanje tableta ili pojačavanje i smanjivanje zvuka. Bilo je problema i s USB portom kad su ih nepažljivo vadili. Također podsjećam da se za punjenje mora koristiti originalni punjač jer ukoliko se koristi neki drugi, različite snage, uređaj se može oštetiti. Naravno najopasnije je ukoliko uređaj padne i dođe do fizičkog oštećenja. Za takva oštećenja nema garancije i učenik snosi štetu. Ukoliko učenik ne plati štetu ne dobiva novi tablet. Kod novih modela treba paziti na konektore koji su prilično osjetljivi.

Koliko učenika naše škole sad ima tablete?

Sad ih ima preko dvjesto. Učenici predmetne nastave imaju ih kod kuće, dok ih učenici nižih razreda imaju u učionicama. Na 4 učenika dodijeljen je po 1 tablet.

Imate li informaciju koliko se tableti koriste u školi i na kojim predmetima najviše?

Koliko vidim sve više se koriste. Jučer su ih  učenici donijeli na nastavu engleskog jezika i radili su na njima. To ide prilično dobro, svi se znaju služiti s njima. Koliko znam koriste ih i na vjeronauku. Trebali su ih donijeti i na  informatiku jer smo isprobavali sustav Google Meet kako bi za slučaj potrebe savladali sve što je potrebno za uključivanje u online nastavu.

Učenica Anastazija Blagaj i učitelj Darko Višak

Jesu li tableti korisniji učenicima kod kuće ili u školi?

To  bi trebalo pitati i učenika. Moje je mišljenje da ih kod kuće rijetko koriste oni koji  imaju stolno računalo ili laptop jer je na tim  uređajima ugodnije i lakše raditi. Rekao sam im da  je tablet nužno zlo, naročito što se tiče nastava informatike. Nikad nije bilo zamišljeno da se informatika radi na tabletu.  Mi informatiku radimo u sustavu Windows. Tom sustavu su prilagođeni i udžbenici, a tableti su na sustavu Android. Tableti samo djelomično mogu pokriti radnje koje mi radimo na informatici. Međutim za ostale predmete su u redu.

Što bi još mogli poručiti učenicima u vezi njihovih tableta?

Važno je napomenuti da zapišu lozinke jer ukoliko izgube lozinku uređaj se mora vratiti na tvorničke postavke, a time gube i sve svoje podatke. Podsjećam i da uređaj nakon osmog razreda trebaju vratiti u kompletu. To znači kutiju, kabel, punjač i tablet. Naravno  treba ih i očistiti kako se ne bi desilo da izgledaju poput tableta o kojem smo razgovarali. /Anastazija Blagaj, 7.b; foto: S. L./

 

Must Read