Naš učenik Martin Bračun osvojio je drugo mjesto na državnom natjecanju iz fizike. Drugo mjesto dijeli s još troje učenika, Tomislavom Barićem iz OŠ Kustošije iz Zagreba, učenicom  Lorenom Dobranić iz OŠ Petrijanec iz Petrijanca i učenikom Valom Karanom iz OŠ Ljudevita Gaja iz Zaprešića jer su svi osvojili 70 bodova. Našem učeniku Bračunu i preostalim drugoplasiranim kolegama prvo mjesto je izmaknulo za samo 1 bod. Naime, prvoplasirana Ivona Kurtoić iz OŠ Vladimira Nazora iz Budinščine imala je 71 bod. Zbog male bodovne razlike svih petoro učenika dijeli prvu nagradu, kako to piše u jučer objavljenoj tabeli poretka na web stranici NATJECANJA IZ FIZIKE.

Učitelj Ratislav Matić i Martin Bračun

Bračunov mentor Ratislav Matić, rekao nam je da je nakon usporedbe Martinovog testa s rješenjima zadataka računao na dobar plasman, ali ovakav rezultat nije očekivao pogotovo zato jer je Martin godinu dana mlađi od većine natjecatelja. Naime, Bračun se kao učenik sedmog razreda prošle školske godine uključio u natjecanje s omašima.  – Na neki način pomoglo nam je što je termin natjecanje zbog pandemije pomaknut s ožujka na jesen  jer smo imali puno više vremena za pripremu i  učenje unaprijed. Tijekom ljeta savladavali smo gradivo osmog razreda – kazao je učitelj Matić.

Bračunovo drugo mjesto najveći je uspjeh naših učenika na natjecanjima iz znanja u posljednjih 17 godina

– Preko ljetnih praznika  smo dodatnu imali 10 puta, a od početka školske godine gotovo svaku subotu. No, nije mi žao svih tih sati  jer volim fiziku i zabavno mi je raditi s učiteljem Matićem. On uvijek sve dobro objasni. Sve ga se može pitati i nikad se ne ljuti ako pogriješim već to okrene na šalu – istaknuo je Bračun. Dometnuo je da dodatna iz fizike svaki puta traje 2 sata, i to ne dva školska sata, već dva puna sata. – Ukupno smo odradili oko 50 sati, što je, kad se preračuna u školske sate, satnica fizike za gotovo cijelu školsku godinu – istaknuo je učitelj Matić.

Učitelj Ratislav Matić i drugoplasirani na državnom natjecanju iz fizike Martin Bračun

Ovogodišnje natjecanje odvijalo se zbog pandemije u posve drugačijim okolnostima. Naime, i županijsko i državno natjecanje pisalo se u školi. – Pisao sam test u učionici glazbenog. Bilo je pet pismenih zadataka i dva pokusa. Test je potom skeniran i poslan na pregled – rekao nam je Bračun.

Ovaj izvrstan uspjeh našeg učenika Bračuna najveći je uspjeh naše škole na natjecanjima iz znanja  od  2001. i 2003., kad su prva mjesta iz povijesti osvojile seste Đurđica i Nadica Tinodi pod mentorstvom sadašnjeg ravnatelja Stjepana Lučkog. /Uredništvo/