Plavi zmaj u svom tijelu pohranjuje otrov meduza

0
1804

Zovu ga plavi zmaj, modri anđeo ili morska lasta, a ova krasna životinjica ustvari je mali morski puž. Naraste do veličine od 3 centimetra i živi u umjerenim i tropskim vodama širom svijeta. No, ljudi ga u moru rijetko primjećuju zahvaljujući njegovoj plavoj boji. Ustvari leđa su mu srebrna, a prednjica plava, ali većinu vremena u moru provede na leđima pa je teško uočljiv u vodi.

Iako živi u oceanima, ponekad se može desiti da ga struje izbace na obalu pa ga  se može pronaći i na plažama. Takav slučaj je prema pisanju JUTARNJEG LISTA  zabilježen je i 2015. na  australskoj Zlatnoj obali na zapadu Australije.

Izvor – Impuls portal

Ovo krasno malo morsko stvorenje, nije bezopasno za ljude i to zbog svojih prehrambenih navika. Naime, plavi zmaj hrani se otrovnim meduzama, najčešće vrstom zvana portugalska krstarica ili fizalija. Na web portalu PIXELIZAM.COM, pročitali smo da plavom zmaju taj otrov ne šteti, već ga on pohranjuje u specijalne vrećice u svom tijelu i kasnije ga koristi za vlastitu samoobranu. Plavi zmaj kreće se po moru plutajući, a to mu omogućava mala vrećica plina u njegovom trbuhu.

Još jedna zanimljivost o ovoj životinjici je da je ona hermafrodit. To znači da ima i ženske i muške reproduktivne organe i da oba mogu proizvoditi jajašca. /Lucija Vukoić, 5.a; fotografije preuzete s inerenta/

Izvor – Pixelizam.com