HomeGost urednikInformativni i clickbait naslovi

Informativni i clickbait naslovi

Naslov nam daje informacije o sadržaju članka. Važno je da naslovi ne budu predugački. Takvi naslovi neće privući pažnju čitatelja jer čitanje dugačkog naslova oduzima previše vremena. Podnaslov nam daje šire informacije o sadržaju teksta. Može se sastojati i od nekoliko rečenica.

Naslov sadrži opće informacije o tekstu, ovisno o vrsti. Naslov ne smije biti predug, može se sastojati od jedne rečenice. Postoje dvije vrste naslova. Clickbait naslovi nam  svakodnevno privlače pažnju putem društvenih mreža. Njihov je cilj da nas privuku da kliknemo kako bismo vidjeli njihov sadržaj.  To su obično naslovi koji nemaju nikakve veze s sadržajem tekst, a tekstovi iza njih često su dosadni i bezvrijedni.  Clickbait naslovi pokušavaju proizvesti emociju čitatelja i privući više ljudi da pročitaju članak.

Cilj je informativnih naslova potaknuti zanimanje čitatelja i ukratko opisati sadržaj članka. Informativni naslovi prenose stvarne informacije o tekstu. To može biti zanimljiva rečenica iz teksta, misao, a uvijek je podebljana ili naglašena na neki drugi način (boja itd.)

Kako možemo uočiti razliku između informativnih naslova i naslova klik-mamaca?

Primjer clickbait naslova: “Morate ovo pročitati: nećete vjerovati što se dogodilo!”

Primjer informativnog naslova: “Hram Svetog Save jedan je od najvećih hramova u Europi.”

Clickbait naslovi su kraći, dok su informativni naslovi duži i na bolji način objašnjavaju o čemu je riječ u tekstu.

Novinarka: Sanja Ivanović

Foto: Markus Spiske na Unsplash-u

Izvorni članak objavljen je u školskom digitalnom časopisu ĐAČKA ISKRA.

Must Read