HomeRiječiBonton pomaže da ne nastane kaos i da se ugodnije osjećamo

Bonton pomaže da ne nastane kaos i da se ugodnije osjećamo

Nikome nije drago kad mu netko upada u riječi ili kad netko mljacka i priča punim ustima pa ga se ništa ne razumije.  Kad bi se svi ponašali kako  to  trenutno žele nastao bi nered i kaos kao na stubištu kad svatko hoda kako  to želi. Da na stubištu ne nastane kaos  treba se kretati desnom stranom u pravcu kretanja. To je samo jedno od brojnih pravila koja su preporučena bontonom, a riječ bonton znači ispravno/pravilno ponašanje. 

Pravila pristojnog ponašanja pomažu ljudima i da se osjećaju ugodno. Na primjer vašoj susjedi bit će drago da je pozdravite ujutro kad je sretnete na ulici, a zasigurno joj ne bi bilo drago da samo prođete pored nje kao da je ne primjećujete. Roditeljima će biti drago kad vide da se znamo ispravno služiti nožem i vilicom, a našim učiteljima i prijateljima da ispunjavamo svoja obećanja.

O tim i brojnim drugim pravilima bontona razgovarali smo s našom knjižničarkom Stojankom Lesički, četiri školska sata u knjižnici tijekom aktivnosti „Bonton kroz književnost“. Osim što smo na našim druženjima razgovarali, slušali smo i kratke priče o različitim vrstama ponašanja. Nekima smo se baš nasmijali jer su na smiješan način objašnjavale neke vrste neprimjerenog ponašanja.

Na kraju posljednjeg četvrtog sata provjerili smo i što smo naučili o bontonu i to kroz Kahoot kviz. Najuspješnije igračice, bile su Barbara Dvečko, Karla Hlebić i Andrea Burdić. Kviz nam je bio zanimljiv i napet do samog kraja jer se poredak na vrhu stalno mijenjao. Razloga za smijeh bilo je i tijekom kviza i to zbog kreativnih nadimaka koje su neki učenici koristili prijavljujući se za igranje kviza.  /Lucija Vukoić, 5. a; foto: S. L./

Must Read