HomeO namaRazgovarali smo s Paolom Tukšom, naj učenicom generacije 2012. - 2020.

Razgovarali smo s Paolom Tukšom, naj učenicom generacije 2012. – 2020.

Izvanredne okolnosti u kojima smo završili prošlu školsku godinu bile su razlog što na kraju nije bilo niti oproštajne priredbe osmaša. Na takvim oproštajnim priredbama prijašnjih godina  bio je običaj proglasiti i učenika generacije. Kako je takva priredba izostala, ni na školskoj web stranici, niti u našem Klinčeku nije zabilježeno da je za učenicu generacije Učiteljsko vijeće izabralo učenicu Paolu Tukšu.

Odlučili smo ispraviti taj propust pa smo putem Skype kontaktirali našu bivšu kolegicu koja je svih osam razreda prošla s 5,0, a isticala se  i po sudjelovanju u brojnim školskim aktivnostima i projektima. Između ostalog pisala je i za naš školski list. Razgovarajući s njom doznali smo da joj je  diploma za naj učenicu  trebala biti predana u njenom razredu prilikom dodjele svjedodžbi. Kako je tad bila na moru, diploma i torba koju joj je škola kupila na dar, uručene su joj je tijekom ljeta na jednom od dodatnih satova iz fizike.

Naš razgovor putem Skypea iskoristili smo i da doznamo kako se naša bivša kolegica, a sadašnja učenica prvog razreda prirodoslovno-matematičkog smjera Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankgovečkog, snašla u novoj školi. Pitali smo je i po čemu će najviše pamtiti osnovnu školu, a prenosimo i neke njene poruke nama osnovcima.

Kako je biti gimnazijalka?

Teže je nego u osnovnoj školi, ali već sam se privikla na nove profesore i uz dobru organizaciju vremena zasad se snalazim. Puno su mi kod privikavanja na novu školu pomogla poznanstva iz glazbene škole. Sa mnom u razred iz osnovne ide jedino Helena Kemenović, ali puno kolegica i kolega znam iz glazbene. To je bilo osobito važno u početku kad smo se svi tek privikavali na novu sredinu.

Koliko imaš predmeta u gimnaziji i pohađaš li neke dodatne aktivnosti kao u OŠ?

Pohađam prirodoslovno matematički razred u križevačkoj gimnaziji i ove školske godine imamo 15 predmeta. Sve su predmeti isti kao u osnovnoj, osim što nemamo tehnički, a dobili smo latinski. Računajući i hrvatski, sad učim 4 jezika. Idem na dodatnu iz fizike. U gimnaziji ima puno dodatnih, ali koliko znam nema nekih aktivnosti i projekata koje smo imali u osnovnoj školi.

Jesi li nastavila pohađati i glazbenu školu?

Da, paralelno s prvim razredom gimnazije upisala sam i Srednju glazbenu školu.

Kako je glazbenoj?

Dobili smo nove predmete. Sad još imamo harmoniju i povijest glazbe te korepeticiju pa je  zahtjevnije nego prije. Ipak odlučila sam nastaviti glazbenu, a uz ljubav za tamburicu koju sviram,  ponajviše me motivirao nastup s orkestrom u Belgiji. To je bilo prekrasno iskustvo. Kad se nekud putuje s orkestrom uvijek je veselo. Sviramo, pjevamo, družimo se bez obzira na godine. U Belgiji sam bila kad sam bila peti razred glazbene, a s nama su bili i maturanti. No, svi smo se lijepo družili bez obzira na razliku od skoro 6 godina. Uvijek ću se sjećati tih druženja i belgijskog grada Neerpelta u kojem je bilo natjecanje. Cijeli grad bio je uređen u  znaku festivala.

Obzirom da stanuješ u Gregurovcu kako se snalaziš s putovanjem?

Nama  koji  smo putnici, u glazbenoj se jako  trude posložiti raspored. Meni su sve predmete stavili u dva dana. Ponedjeljak i utorak su mi najteži dani jer imam nastavu u obje škole i  cijeli dan sam zauzeta. Kući dođem  tek navečer. Dodatna obaveza je orkestar, a njega imam četvrtkom. Uglavnom me u glazbenu vozi tata.

Nedostaju li ti učitelji iz osnovne škole?

Kad ste osmaš veselite se što odlazite iz osnovne škole, a poslije vam  i učitelji i prijatelji nekako nedostaju.

Po čemu se najviše sjećaš svog školovanja u Gregurovcu i Svetom Petru Orehovcu?

Kad sam krenula u predškolu, upravo se izgradila nova škola u Gregurovcu. Sve je bilo lijepo, novo i ta nova zgrada nekako je obilježila moje razdoblje školovanja u Gregurovcu. Što se tiče vremena provedenog u Orehovcu, najviše ću ga se sjećati po sudjelovanju u Erasmus+ projektu, ali i po prijateljima iz razreda s kojima se i sada često čujem. Također Orehovec ću pamtiti i po mnogim dodatnim aktivnostima koje sam pohađala, te natjecanjima i učiteljima.

Čitali smo u Klinčeku da si bila na dvije Erasmus+ mobilnosti?

Bila sam u Poljskoj i Španjolskoj. Prvi puta u životu putovala sam avionom. To je za mene bilo novo i uzbudljivo iskustvo.  Imala sam prilike koristiti engleski u stvarnim životnim situacijama, a najvažnije je što sam upoznala nove prijatelje. Na obje razmjene glavni zabavljači su bili Toni i Carlos iz Španjolske. U Poljskoj i Španjolskoj sam imala zaduženje snimati aktivnosti za naš film o projektu. Između ostalog tamo smo posjetili i nekadašnji koncentracijski logor u Auschwitzu. U Španjolskoj mi se jako svidio muzej Reina Sofija, i grad Toledo. U Toledu smo po gradu igrali igru sličnu escape roomu. Kroz tu igru smo upoznavali taj krasni stari grad.

Što bi preporučila sadašnjim učenicima naše škole?

Da marljivo uče i da se uključuju u različite aktivnosti i projekte u školi. Kroz sudjelovanje u projektima uvijek se nešto novo nauči, stječu se nova prijateljstava i iskustva koja nas obogate za cijeli život. Preporučila bih im i da ne budu previše na internetu i da ga ponekad koriste za učenje. 

Imaš li već neke planove u vezi studija?

Još ništa konkretno, ali voljela bih da to možda bude nešto u vezi fizike ili matematike. /Amadea Bošnjak, Karla Kos, Lara Trušček; foto: P. T./

Must Read