HomeGost urednikLokalni izbori u Aleksandriji

Lokalni izbori u Aleksandriji

Ove godine, 27. rujna 2020., u mom su se gradu održali lokalni izbori. Građani s pravom glasa birali su svoje čelnike za sljedeće četiri godine. Deset kandidata, uključujući neovisnog, natjecalo se gradonačelnika Aleksandrije. Valentina Veronica Mitran Piticu – PNL, Delcea Olivian Victor – Pro Rumunjska, Marius Badea Rivera – ALDE, Ervin Zelch – PMP, Victor Dragusin – PSD, Cristian Bojan – PER, Alexandru Ionuţ Ionescu – PPUSL, Marinescu Decebal Dimitrie – GOLD, Sorin Sferle – USR PLUS, Dan George Dobre – neovisan.

Izbori su započeli u 7 sati, a završili u 21. Na birališta su mogle izići osobe starije od 18 godina, uključujući one koji su na dan izbora napunile 18 godina. Na izborima su birači imali pravo na jedan glas. Mogli su glasati na točno određenom biračkom mjestu na području stanovanja. Aleksandrija  ima 41.735 registriranih birača.

S obzirom na to da smo usred pandemije koronavirusa, izborni dan bio je drugačiji nego inače. Ministarstvo unutarnjih poslova utvrdilo je Vladinom odlukom pravila na biralištima i na biračkim mjestima. Pristup biračkom mjestu imalo je istovremeno najviše pet birača koji su trebali dezinficirati ruke i nositi maske. Nošenje maske za lice radi pokrivanja usta i nosa, bilo je obvezno za sve sudionike izbora. Istodobno, osigurana je fizičke distanca od najmanje 1 metra između glasača, dezinfekcija ruku i biračkih mjesta.

Kandidat PSD-a Victor Dragusin izborio je mjesto gradonačelnika u Aleksandriji s brojem od 7.485 glasova, što znači 50,56% od ukupno 14.804 valjanih glasova. Kandidatkinja PNL-a Mitran-Piticu Valentina-Veronica našla se na drugom mjestu, s 4.325 glasova (29,21%). U Aleksandrijskom lokalnom vijeću, PSD će imati 11 mjesta, a PNL osam mjesta.

Autor: Bogdan Păunică –  5 A
Foto: Internet
Izvorni članak objavljen je u školskom  digitalnom listu MEDIA GENER@TION

Must Read