Def band Dlan – ne čuju, a pjevaju i sviraju

0
1604

Oni glazbu osjećaju kroz tijelo, preko vibracija

Bez obzira što ne čuju, oni glazbu mogu osjetiti. Deaf Band Dlan je glazbeni sastav sastavljen većinom od gluhih osoba koje su pronašle svoje zadovoljstvo u glazbi. Jedini su band na svijetu koji izvodi pjesme na govornom i znakovnom jeziku, a publiku ostavljaju bez daha. Oformili su se 2015. godine, a sve je počelo udaraljkaškom radionicom za osobe oštećenog sluha.

Bend čini sedam članova, pet gluhih te dvoje članova koji mogu normalno čuti. Bas sviraju Angel Naumovski i Mingsheng Pi, bubnjeve Dražen Maleković, gitaru Siniša Matijašić, a vokali su Nedeljko Feljan, Iva Valentić i Lemary Vuletić.

O njima je snimljeno puno priloga za televiziju i napisani su brojni  članci, a ljude je najviše od svega zaintrigiralo kako  osoba koja ne čuje može  svirati instrumente i pjevati. Nastupaju po svim dijelovima Hrvatske, na festivalima i kafićima, a gostovali su i u susjednoj Sloveniji. Okušali su se i u hrvatskom talent šou Supertalent.

Prema pisanju portala Zagrebački List sviraju tako što glazbu osjećaju kroz tijelo, preko vibracija, a ritam prate osjećajem i vizualnim pogledima.

Puno ljudi im se divi na onome što su postigli, ali ima i onih koji su mislili da neće uspjeti. Bilo je onih koji su ih ismijavali i rugali im se, a to nisu bile samo osobe koje nemaju poteškoća sa sluhom. Nije uredu ismijavati nekoga tko je na neki način drugačiji od drugih. Ovo što je ovaj neobičan bend postigao je nevjerojatno i treba im se diviti zbog toga. /Petra Kušec, 7. b; fotografije preuzete s interenta /

Def band Dlan – fotografija preuzeta s Youtuba
Fotografija preuzeta s Vimea