HomePredstavljamoNovinarstvo zahtjeva činjenice, a ne maštu

Novinarstvo zahtjeva činjenice, a ne maštu

Sedmaši na Erasmus+ radionici “Novinarstvo i vjerodostojnost” osmislili i neke teme za “Klinček”

Nekoliko zanimljivih tema o kojima ćete uskoro moći čitati na “Klinčeku” predložili smo mi učenici 7.b jer to je bio naš zadatak na Erasmus+ radionici “Novinarstvo i vjerodostojnost”. Na radionici održanoj u  srijedu, 22. listopada, nismo predlagali samo teme, već smo morali predložiti i kakve bi fotografije predložili uz članak.

Učenici 7.b na radionici “Novinarstvo i vjerodostojnost”

Trebali smo predložiti i  koga bi pitali za podatke da možemo napisati tekst. Na radionici smo naučili  da u novinarstvu nema izmišljanja, već se ono treba zasnivati na činjenicama, a ne na mašti. To znači da za vijesti i druge vrste novinskih priloga, novinar treba pronaći vjerodostojne izvore. Naučili smo i da novinar ne bi trebao pisati ono što nije vidio, provjerio ili doznao iz provjerljivih izvora.

Vjerodostojnost nekog članka osnažuje se i citiranjem izvora, odnosno onog što su izvori izjavili. Na radionici smo zajedno pročitali nekoliko članka, analizirali tko su bili izvori informacija i jesu li ti članci  vjerodostojni ili nisu. /Ivona Siladi, 7.b; foto: S. L./

Must Read