HomePredstavljamoOsamši doznali što je to novinarski kodeks

Osamši doznali što je to novinarski kodeks

Na Erasmus+ radionici jedan od zadataka bio je prepoznati oblike moralnog i nemoralnog ponašanja

Kao liječnici, odvjetnici i  različita druga zanimanja i novinari imaju svoj kodeks (pravilnik, skup načela o profesionalnom ponašanju.) U novinarskom kodeksu između ostalog piše i da novinar ne smije se otkriti identitet  djeteta ili maloljetnika uključenog u slučajeve seksualnog zlostavljanja ili bilo kojeg drugog oblika nasilja ili kaznenog djela, bez obzira je li dijete ili maloljetnik svjedok, žrtva, osumnjičenik ili okrivljenik. Piše i da urednici moraju u najkraćem mogućem roku ukloniti etički i zakonski neprihvatljive sadržaje u komentarima ispod članaka.

Učenici 7. a razreda na radionici “Budi urednik”

O spomenutim i  još brojnim drugim pravilima propisanim novinarskim kodeksom razgovarali smo na Erasmus+ radionici “Budi urednik” u petak 15. listopada. Ova radionica bila je prilika i da ponovimo što je to moralno i nemoralno ponašanje. Naime, prvi zadatak na radionici bio je razvrstati  pojmove (korupcija, empatije, tolerancije, plagiranja …. ).

U drugom zadatku morali smo uočiti uredničke propuste u člancima. Dvije grupe ispravno su uočile da u članku o krađi nikako nije trebalo spominjati vjersku ispovijest osobe optužene za krađu, a u članku o silovanju identitet silovane djevojke. U prepoznavanju prikrivenog oglašavanja u tekstu i naslova koji ne odražava sadržaj teksta nismo se iskazali. No, naša knjižničarka Stojanka Lesički,  najavila je da ćemo imati još nekoliko  radionica medijske pismenosti pa ćemo imati novu priliku za analizu medijskih sadržaja. /Luka Šok, 8.a; foto: S.L./

Must Read