HomePredstavljamoOsmaši uređivali naslovnice dnevnih novina i županijskog tjednika

Osmaši uređivali naslovnice dnevnih novina i županijskog tjednika

Erasmus+ radionica “Instrumenti manipulacije u medijima”

Kad čitamo ili gledamo priloge u medijima moramo biti svjesni da su oni samo odraz stvarnosti i to iz gledišta autora priloga, urednika i vlasnika medija. To smo u srijedu (6. 10.) naučili na radionici “Instrumenti manipulacije u medijima”, još jednoj od radionica medijske pismenosti pripremljenoj u sklopu Erasmus+ projekta “Mali novinari danas, odgovorni digitalni građani sutra”.

Da bi manipulirali čitateljima/gledateljima i privukli njihovu pažnju mediji se koriste različitim tehnikama. Npr. neke informacije možemo doživjeti drugačije ako se kamera postavi u drugu poziciju ili ukoliko se dio fotografije izreže, kao što smo imali prilike vidjeti na primjerima tijekom radionice.  Kad kreiraju priloge, autori razmišljaju i o tome tko im je ciljana publika, kakvi su joj svjetonazori i obrazovanje. To smo dobro shvatili i istovremeno se nasmijali pogledavši kratki video u kojem se publiku pita tko je čovjek na slici. Dok su neki stariji za rockera Slasha izjavili da ih podsjeća na skitnicu i propalicu, mlađa publika znala je tko je Slash.

Na radionici smo čuli i da su selektivnost i redoslijed plasiranja informacija neki od instrumenata manipulacije čitateljima, a i sami smo se imali prilike okušati u selektiranju informacija. Naime, naš je zadatak bio pregledati portale i napraviti naslovnice nacionalnih dnevnih novina i županijskog tjednika. Bio je to zanimljiv zadatak u kojem smo na nekoliko minuta  uživjeli u uloge urednika, ali i učili kako treba raditi u timu i uvažavati mišljenje kolega. /Lea Harča, 8. b; foto: S.L./

Naslovnica nacionalnog dnevnika grupe 1
Naslovnica županijskog tjednika – grupe 2
Grupa 3 prilikom izrade naslovnice

Must Read