HomeKulturaUčiteljica likovnog preko praznika učila o animiranom filmu

Učiteljica likovnog preko praznika učila o animiranom filmu

U Školi medijske kulture u Varaždinu učiteljica Tijana Mamić provela je 10 dana crtajući

Od 18. do 28. kolovoza sudjelovala sam u radu Škole medijske kulture “dr. Ante Peterlić”, koja je ove godine održana po 22. puta. Škola je po treći puta zaredom održana u Varaždinu, a ja sam sudjelovala prvi puta i to na radionici animiranog filma  pod vodstvom Jasminke Bijelić Ljubić, voditeljice čuvene Škole animiranog filma Čakovec.

Prvi radni dan dogovorili smo temu koju želimo prikazati animiranim filmom i dogovorile smo tehniku crtanog filma. Nakon toga bujicom ideja, nas 5 polaznica i voditeljica Bijelić Ljubić, razradile smo kratki sinopsis. Nakon sinopsisa sljedeći korak bio je storyboard. Storyboard je serija kadrova s crtežima sekvenci filma, a izgledom podsjeća na strip. Proces stvaranja storyboarda prvi je koristio Walt Disney 30-ih godina.  

Nakon što smo bili zadovoljni svojim storyboardom krenuli smo na izradu skica, potom crteža i animiranja crteža uz pomoć stolića za animiranje koji sadrže osvjetljenje kako bi se lakše vidio prethodni crtež i zamislio pokret. Prilikom animiranja radnja poput hodanja, skakanja ili pokreta ruku koristili smo se tehnikom animiranja Zagrebačke škole animiranog filma. Animatori koji rade tamo otkrili su da za 1 sekundu nije potrebno uvijek 25 sličica već da se pokreti mogu crtati u ekstremima (prvi i završni izgled pokreta), a među njima crta se nekoliko međufaza ovisno i dužini pokreta koju želimo u tom trenutku.

Za crtanje i animiranje trebalo nam je 5 dana, a nakon toga krenuli smo u digitalnu obradu naših crteža. Prvi korak bilo je bojanje crteža, a nakon toga stvaranje animacija u programu Toon Boom Animation. U digitalnoj obradi pomagala nam je naša voditeljica Jasminka. Nakon stvaranja animacija posljednja dva dana animirani crtani film se montira i dodavali su se zvukovi. 

Zadnji dan našeg druženja pogledali smo naš  animirani  film.  Bili smo vrlo ponosne i zadovoljne našim uratkom “Apcihiha” (tema mu je korona virus) i zaključile smo da smo bile pravi tim. /učiteljica Tijana Mamić: foto: Milivoj Kuhar-Mimi/

Must Read