Najviše žvaka u učionicama hrvatskog i matematike

0
1172

Žvakaća guma

NAJVIŠE ŽVAKA U UČIONICAMA HRVATSKOG I MATEMATIKE

Čišćenje žvaki u Osijeku
Čišćenje žvaki u Osijeku


U Singapuru zabranili žvakanje. Ne bih volio da se u našoj školi povedu za singapurskim primjerom

Danas se na žvaku na hodniku zalijepila Martina Poljak iz 5.b
Danas se na žvaku na hodniku zalijepila Martina Poljak iz 5.b

Većina vas sigurno voli žvakati žvake. Volim i ja i to najviše Orbit žvake. No, mrzim kada mi se žvaka zalijepi za cipelu ili odjeću, a to mi se dogodilo nekoliko puta. Jednom mi se u Križevcima zalijepila i za cipelu. To je bilo baš nezgodno, razvlačila se u nitima s cipele, a ja sam neznajući kako da je skinem trljao cipelom o pod dok nekako nisam uspio odstraniti veći dio žvake i nastavio hodati. Još je gore kad vam se žvaka zalijepi u školi za odjeću, pogotovo za hlače, pa vam se oni ostaci koje nikako ne možete odlijepiti stalno lijepe za stolicu.

Unatoč tome što nas učitelji često opominju da žvake ne lijepimo na klupe i stolice, dosta učenika to ipak radi. Iz razgovora s našim spremačima doznaje se da najviše nalijepljenih žvakaća ima u učionicama hrvatskog i matematike. Spremači su rekli i da nemaju nikakva sredstava za jednostavno odstranjivanje žvaki, već ih stružu uz pomoć špahtla. – To teško ide i za to treba dosta vremena, a trag žvake ipak ostane – rekla je spremačica Katica Tremski, dodavši da osim na klupama i stolicama žvake nekad nalaze zalijepljene i po zidovima.

U Rimu potroše 5,5 milijuna eura godišnje za čišćenje žvaki 

IMG_1106
Jedna od žvaki iz učionice matematike

Loše navike u vezi s odbacivanjem žvakaćih guma u nekim se zemljama kažnjavaju novčano. Takav je slučaj u Irskoj u kojoj su 2006. pokrenuli kampanju protiv bacanja žvaki po ulicama i uveli kazne od 125 eura za bačenu žvaku, kako to piše b92.net. U Rimu se, prenosi portal vijesti.me, svaki dan na ulice baci oko 15.000 žvaki, odnosno oko 5,54 milijuna žvaki godišnje. Rimljani su izračunali da ih uklanjanje svake odbačeno žvake košta 1 euro, pa ukupno godišnje potroše čak 5,5 milijuna eura na čišćenje žvaki s ulica.

U nekim našim gradovima nabavili su i specijalne strojeve za odstranjivanje žvaki s ulica. Sveznajući internet kaže da ih imaju i u Dubrovniku te Osijeku, a i da su Zadrani svoj stroj platili 190.000 kuna, kad su ga nabavili 2002. godine.

U azijskoj državi Singapur, kako piše glas-slavonije.hr, problem sa žvakama odlučili su riješiti na drugačiji način, zabranili su žvakanje žvakaćih guma.

Volim žvake i teško bi mi palo da se i u našoj školi odluče povesti za singapurskim primjerom i zato vam predlažem žvake, ali i sve ostale otpatke bacajte u koševe za smeće, zato u učionicama i postoje koševi. /Klaudije Mažar, 5. b; fotografije S.L.:internet/

Žvaka već ima i na novom namještaju u knjižnici
Žvaka već ima i na novom namještaju u knjižnici

zhvachka-na-podoshve