HomeNeobičnoZa razliku od malih jadranskih postoje i meduze velike poput plavih kitova

Za razliku od malih jadranskih postoje i meduze velike poput plavih kitova

U našem Jadranu najčešća meduza je uhati klobuk

Prilikom kupanja u Jadranskom moru nekad ste se vjerojatno sreli s meduzama. Neke od njih nas mogu opeći, a druge su posve bezopasne.  U našem Jadranskom moru najčešća meduza je uhati klobuk. To je prozirno želatinozno biće, koje može narasti do najviše 20 cm u promjeru. Ta meduza nije opasna za ljude. One koje nas mogu opeći su morska mjesečina i kompas medusa.

Uhati klobuk – izvor Priroda Hrvatske

Morska mjesečina također može narasti do 20 cm duljine, a klobuk još može biti do 6 cm u promjeru. Klobuk joj je ružičaste boje, posut sitnim ljubičastim točkicam. Njene opekline su bolne i  teško zarastaju, a na web stranici Priroda Hrvatske piše da nakon njih na koži može ostati depigmentacija (bijele mrlje na koži) ili čak i ožiljak.

Morska mjesečina – izvor Priroda Hrvatske

U Jadranu se ponekad mogu naći i kompas meduze. One imaju žuto-smeđi klobuk i mogu narasti do 30 cm u promjeru, a lovke im mogu dostići i metar dužine. U Jadranu se pojavljuju početkom ljeta, no nema ih u većem broju.

Komaps meduza – izvor Priroda Hrvatske

Za razliku od meduza koje obitavaju u našem moru mora postoje i vrlo velike meduze. Najveća meduza na svijetu je meduza Arctic Cyanea. Ovu meduzu zovu još i dlakava meduza ili lavlja griva zbog brojnih pipaka koje se protežu iz smećkastog klobuka. Ona može imati i pipke do čak 36 metara dugačke i doseći težinu od čak 18 tona te se može uspoređivati s najvećom životinjom na svijetu – plavim kitom, čija težina može doseći čak 200 tona.

Artic Cyanea – izvor Pintrest

Najveća meduza  od 38 metara pronađena 1865.

Najveći primjer Artic Cyanea meduze pronađen je 1865. na sjevernoj atlantskoj obali, u zaljevu Massachusetts (SAD). Na web stranici Topbrainscience piše da je ta meduza bila dugačka 38 metara, a promjer njenog klobuka bio je 2 m i 29 centimetara.

Ne web stranici Irska.ie piše da je ogromna meduza Artic Cyanea primjećena prošle godine u moru pored Dublina, no nije pisalo koliko je bila velika.

Postoji još puno različitih vrsta velikih meduza, a na portalu Novi list  smo pričitali da Lizzie Daly  13. srpnja prošle godine u moru kod Falmouth (Engleska) prilikom ronjenja snimila je meduzu veličine čovjeka. Meduza koju je Lizzie snimila je iz vrste koja zovu morska pluća.


Morska pluća – izvor @LizzieRDaly/Twitter

No,  izgleda  da se i u našem moru povremeno pojavljuju poveći primjerci meduza. Na portalu Večernji list pronašli smo podatak da je 2010., kod Fažane izvučena meduza teška oko 8 kilograma i promjera 80 cm./Lea Hrandek , 5. b; fotografije preuzete s internet/

Must Read