HomeGost urednikCLARA LÓPEZ CANTOS: bavljenje umjetnošću omogućava nam da damo svoj mali prilog...

CLARA LÓPEZ CANTOS: bavljenje umjetnošću omogućava nam da damo svoj mali prilog poboljšanju svijeta

Clara López Cantos (rođena u Tomellosou, Ciudad Real, 1987.), vizualna je umjetnica i istrživačica. Doktorirala je umjetnost na Sveučilištu Castilla La Mancha, a magistrirala  suvremenu kulturu, književnost, umjetničke institucije i komunikacije u kulturi na  Ortega y Gasset Instituta Madridskog sveučilišta  Complutense.

Clara López Cantos

Tijekom svoje profesionalne karijere bavila se slikanjem, audiovizalnom umjetnošću i ekološkim edukacijama. Dobitinica je i stipendija Ministarstva obrazovanja i Sveučilišta Castilla La Mancha. Kao umjetnica i istraživačica držala je govore i izlagala kako u timovima, tako i pojedinačno na nacionalnim i međunarodnim događajima.

Radila je na projektima „Kaleidoskop“, projektima znanosti i kulture na Sveučilište Miguel Hernandez u Elcheu. Vodila je umjetničke i audiovizualni treninge u tamo razvijenim obrazovnim projektima. Također je razvila sadržaje za ROS FILM FESTIVAL-u, specijaliziranom za znanstveno-fantastične filmove s robotima. Bavila se i temama koji su negdje između umjetnosti i tehnologije.

Bila je urednica časopisa “Resistence Box  (“Otporna kutija”)  i osnivačica Accent Cultural Association (Udruga culture Akcent). Režirala je dokumentarne filmove “Suviše ljudski pas” i “Riječi imaju oči”.

Clara López Cantos  je 18. siječnja 2020. održala predavanje o video-poeziji u knjižnici Ciudad Realu. To je bio razlog zašto smo odlučili s njom razgovarati.

Izvor – Facebook

Odvija li se vaš posao i karijera kao što ste očekivali?

Da, ovo je ono što sam željela.  Moram priznati da je potrebno i obavljanje drugih poslova, različitih od ovih, ali ovo je ono što sam željela. Uživam to raditi, i voljela  bih nastaviti raditi ovo pod svaku cijenu. Umjetnost je vrlo komplicirano područje, ali kad u njoj uživate koliko i ja, isplati se.

Koje tehnike koristite u slikanju i crtanju?

Koristim široku lepezu tehnika crtanja, slikarstva i umjetnosti općenito. Kad sam 3,5 godine radila kao učitelj slikanja, naučila sam i za mnoge tehnike koje do tada nisam koristila.  Moja omiljena tehnika je slikanje uljem, jer ima toliko mnogo mogućnosti i tekstura. Pri crtanju koristim olovku, drveni ugljen, akvarel … Prilikom slikanja obično kombiniram ulje i akril sa drugim teksturama i drugim tehnikama. Stvarno sve  ovisi o tome što radim u određenom trenutku, a onda odaberem tehniku i materijale. Ali općenito, najdraže mi je slikanje uljem.

Što je najgluplja stvar koju ste napravili ispred (ili iza) kamere?

Pa, većinu ispred kamere , ali ponešto i iza kamere. Jedne noći, s nekim prijatljima izašla sam snimiti neki smiješni video. U jednom trenutku ušli smo u privatni posjed. Upalio se alarm i mi smo začas bili okruženi policajcima. Pokušavali smo im objasniti da smo jednostavno ušli tamo da snimimo smiješan video, a oni su nas ispitivali kao prijestupnike. Tek kada  smo im pokazali  neke videozapise u kojima smo glumili doista patetično, policajci su se počeli smijati. Ovo je bio primjer ispred kamere, a iza  kamere… Snimali smo jedan važan intervju kojeg smo dugo dogovarali s tom osobom. Nakon što je prošlo 15 ili 20 minuta snimanja, shvatila sam da snimateljica nije pritisnula gumb za snimanje.

Izvor – Domestika

Koje filmove ili serije biste željeli pogledati?

Još nisam, a željela bih pogledati posljednji film Woodyja Allena. Trenutno se ne mogu sjetiti ni jedne seriju koju bih zaista željela vidjeti. Možda sljedeći tjedan otkrijem neku zanimljivu seriju i počnem je gledati. Posljednju koji sam gledala i doista u njoj uživala bila je serija “Manijak”.

Zašto se bavite umjetnošću?

Pa, moj posao je umjetnost. Mogu  vam reći da mislim da sam nekako idilično zaljubljena u umjetnost.  To je područje koji nam omogućava stvaranje novih veza i gledišta. Mislim da nam pomaže da napredujemo na kreativan način, a to se na osobnoj razini zaista isplati. Ovo nije sebični koncept, sve dok   radite i uživate, ali također vam omogućuje da dodate svoj mali prilog  poboljšanje svijeta, zar ne? Promatrajući umjetnosti na vrlo utopijski način, malo po malo, možemo dobiti puno!

Izvor – Domestika

Jeste li puno putovali?

Dosta, ali manje nego što sam željela. Srećom da sam živjela u različitim mjestima i mislim da je to potrebno. O mogućava vam različita gledišta, a to je korisno za stvaranje ili jednostavno za promišljanje, zar ne? Mnogo je bolje nego ostati negdje usidren.

Gdje biste voljeli živjeti?

Trenutno, nisam sigurna. Nedavno sam se vratila u Tomelloso, a prije sam živjela u Alicanteu. Znam da su moji korijeni ovdje. Ali to ne znači da ću ostati zauvijek, znam da ću putovati naokolo ili živjeti  neko kraće razdoblje u drugim mjestima. Znam da ne odgovaram na pitanje, ali jednostavno  željela bih kratko vrijeme živjeti na mnogim mjestima, da se “natopim” njima. Voljela bih putovati po Europi, Latinskoj Americi, Aziji … Ne znam, ne mogu sad reći jedno mjesto.

Koje je vaše omiljeno  povijesno mjesto?

Alhambra u Granadi. Za mene je Alhambra više od svega. Ima puno toga čemu se možete diviti, ali Alahambra vas nekako okružuje. Tamo se osjećam nekako posebno, mislim vizualno i u sebi. Što se kulture tiče moje omiljeno mjest je Muzej kraljice Sofije. Također I Louvre me jako impresionirao. Za sad je to to, ali imam još puno toga za otkriti.

Kako je prošao tečaj video-poezije koji ste održali u Ciudad Realu?

Ovaj tečaj me je ustvari jako iznenadio. Zaista sam uživala što su sudionici bili vrlo zainteresirani i za  praktični i teretski dio.  Lako je uživati u takvom dobrom okruženju, dok komunikacija dobro teče.  Prošlo je u dobroj atmosferi,  ljudi su se uključivali, vjerovali priči i bili su spremni stvarati i promišljati.  Hvala vam na interesu. Svidjelo mi se razgovarati s vama. Nadam se da ćete nastaviti raditi mnogo stvari koje moraju biti učinjene i da tako kažem da ćete život činiti živim.  

Autori: María José, María Isabel, Adrián, Claudia y Cristina

Originalni članak objavljen je u školskom digitalnom listu  Calatravatimes

Must Read