HomeRiječiMeđusobna razglabanja neće pomoći, ali peticija može promijeniti stav vlasti

Međusobna razglabanja neće pomoći, ali peticija može promijeniti stav vlasti

Peticija je vid građanskog aktivizma, a za njom su nedavno posegnuli i maturanti kako bi inicirali promjene u organizaciji mature  

Da bi novi način školovanja uveden zbog pandemije uzrokovane koronavirusom mogao negativno djelovati na njihovu budućnost najviše se boje maturanti. O problemu mature maturanti puno pišu na društvenim mrežama. Neki su kao pojedinci istupali i u medijima, ali maturanti su prema vlasti nastupili i organizirano slanjem peticije sa svojim zahtjevima u vezi mature. U medijima smo pročitali da je ovu peticiju pokrenutu sredinom ožujka u tjedan dana potpisalo više od 11.000 maturanata. Mediji su se raspisali o peticiji, a odjeka ima i u Ministarstvu, koje, prema riječima ministrice Blaženke Divjak, ovih dana ubrzano priprema promjene u organiziranju mature.

Izvor – ipetition.com
Izvor – ipetition.com

U ovom članku nije nam namjera analizirati zahtjeve studenata već objasniti što je to peticija.  Riječ ima korijen u latinskoj riječi petitio, a hrvatska inačica riječi peticija je predstavka. Hrvatska enciklopedija  navodi da je to zahtjev kojim pojedinac ili neka skupina od nositelja državne vlasti (vladara, parlamenta, suda itd.) traži ostvarenje svojega prava ili želi zaštiti neki svoj interes. To je jedan od načina da građani aktivno sudjeluju u životu zajednice i kreiranju javnih politika.

Da bi peticija imala utjecaj potrebno je da tekst peticije bude jasno napisan i da peticiju potpiše što više građana. Jedna od peticija koja je utjecala na promjenu mišljenja vlasti bila je i prošlogodišnja sindikalna “67 je previše”. Tu je peticiju potpisalo preko 700.000 građana naše zemlje.

Međutim, ta se peticija potpisivala na štandovima u gradovima širom Hrvatske, a u posljednje vrijeme sve se više koriste i mogućnosti oiline peticija. Na taj način su potpisivanje svoje peticije organizirali i maturanti. Web stranica koje omogućuju izradu peticija  ima već puno, a jedna od popularnijih u Hrvatskoj je CitizenGo.  

Izvor – Muralist

Zašto treba biti aktivan građanin lijepo su objasnile  maturantice koje su pokrenule peticiju u vezi mature.  One su Jana, Lucia i Pola iz I. gimnazije Split. Srednja.hr ovako je prenijela njihova razmišljanja. “Odlučile smo pokrenuti peticiju nakon neprekidnih tužaljki koje međusobno u razredu vodimo otkad je završio štrajk. Slušale smo svaki dan naše kolege iz razreda, ali i prijatelje iz drugih škola (strukovnih, privatnih, drugih gimnazija) kako se žale na iste probleme i zapravo smo tad ustanovile da ovo nije problem pojedinačne škole već je univerzalan. Nakon konzultacije s našim razrednikom o tome kako se i dalje osjećaju posljedice štrajka, a tek kako će izgledati posljedice ove karantene, počele smo razmišljati o tome da poduzmemo nešto. Njegovim riječima: ‘Svi o tome razglabaju i svi se žale, ali nitko ne želi ništa poduzeti. Ako se vi ne angažirate neće nitko.’ Pokrenule smo ovo s ciljem da svim našim vršnjacima damo glas da se izjasne o ovom problemu.”

Izvor – 24sata

One su pokrenule peticiju, a kao što smo već spomenuli, pridružilo im se više od 11.500 maturanata. Dakle, kao što kažu gimnazijalke iz Splita, samo razglabanje i žaljenje neće pomoći treba djelovati, a peticija je samo jedan od načina građanskog aktivizma. O štrajkovima i prosvjedima, također vidovima građanskog aktivizma već smo pisali, a jednom drugom prilikom pozabavit ćemo se i ostalim mogućnostima aktivizma. /Lea Harča, 7.b; fotografije su preuzete s interneta/

Must Read