HomeStilTrend je odjeća s uzorkom tartana

Trend je odjeća s uzorkom tartana

Karirana moda

TREND JE ODJEĆA S UZORKOM TARTANA

Kolaž-Ovi-komadi-odjeće-su-totalni-hit-jeseni

Uzorak iz Flandrije svojom nošnjom popularizirali Škoti

Svi koji se žele odijevati u trendu, ove sezone u svojoj će garderobi imati barem pokoji komad odjeće s tartan uzorkom. Tartan je uzorak od isprepletenih okomitih i vodoravnih linija u različitim bojama. Tartan uzorci porijekom su iz Flandrije (pokrajina u Belgiji), ali svojom su ga narodnom nošnjom, osobito kiltovima, popularizirali Škoti.

Kao što donosi portal budi.in kreatori: Gucci, Moschino, Stella McCartney i Jill Sander su oduševljeni tartan uzorkom, a ove sezone su mu posvetili svoje kolekcije. Prema portalu slobodnadalmacija.hr ni neke celebrity face poput Care Delevigne, Rite Ore, Nicky Hilton, Lady Gage i Kat Grahm nisu mogle odoljeti ovom popularnom uzorku.

Moskino modeli
Moskino modeli

Od 19. stoljeća uzorak tartana označava  pripadnost klanu

Tartan uzorak može se naći na košuljama, hlačama, kaputima, suknjama, ruksacima, ali i na obući, a najčešće boje na tartan uzorcima su crvena i zelena. Od svega toga najpopularnije su košulje koje se većinom nose uz hlače skinny kroja, ili kratke kože suknje. Tartan uzorak bi se, kako to preporuča portal modama.info trebao kombinirati uz jednostavne outfite i jednobojne odjevne predmete, a spajanjem više tartan uzoraka u jedan outfit treba biti jako oprezan.

marte

Za manje hrabre, koji tvrde da ne znaju nositi taj uzorak a žele biti in, modni znalci sa spomenutog portala preporučuju da outfit upotpune ruksakom ili čizmicama s tim motivom.

Istražujući o tartan uzorku (na portalu callegari.hr) pronašli smo podatak da su do 19. st. karirani uzorak nosili samo muškarci, sve dok kraljica Viktorija, zaljubljena u Škotsku tradiciju, nije počela nositi karirane uzorke na svojim haljinama i modnim dodacima. Naišli smo i na podatak (na portalu dnevno.hr), da različiti tartan uzorci nisu stoljećima obilježavali pripadnost nekom škotskom klanu, kako su to u svojoj knjizi “Nošnja klanova” tvrdila braća JohanChares Alen, već ta tradicija potječe tek iz 19. stoljeća, a nakon što su oni napisali svoju knjigu. Od tada, a na zadovoljstvo škotske tekstilne idustrije, pojedini klanovi imaju svoje karakteristične boje za tkanine od kojih se izrađuju dijelovi narodne nošnje./Antonija Kos 7.a; fotografije preuzete s interneta/

Tartan klana Stewart
Tartan klana Stewart


Škotski navijači u Zagreb dolaze u kiltovima

Kilt, kratku kariranu skuknjicu kreirao je 1725. godine škotski industrijalac, vlasnik čeličane, Thomas Rawlinson s namjerom da za svoje radnike stvori udobniju i sigurniju odjeću. Naime, prije su radnici nosili bezoblične žute košulje košulje zvane leine, stegnute u struku, a dužine do ispod koljena. Nakon niza nesretnih slučajeva zbog dužine i nepraktičnosti leina, Rawlinson kreira kilt koji kasnije postaje sastavni dio tradiconalne nošnje Škota.

Muškarce u kiltovima može se vidjeti i u Hrvatskoj za vrijeme nogometnih utakmica sa Škotima, kad njihovi fanovi obavezno dolaze u kiltovima. Tad se uvijek ponovno postavljaju pitanja nose li Škoti nešto ispod kilta.

KILTSSkotski navijaci u Tkalcicevoj ulici 020613

Must Read