Na internetu dostupna 84 lektira djela

0
815

Uz Carnetove e-lektire nešto hrvatskih dječjih knjiga i slikovnica dostupno je i u međunarodnoj digitalnoj knjižnici Childrenslibrary.org

Knjige se u školskim knjižnica do daljnjeg ne mogu posuđivati, ali je dio lektirnih djela dostupan je na web adresi http://lektire.skole.hr .  Na toj se stranici može pronaći ukupno 84 naslova. Najviše je dostupnih djela za osmi razred, čak 14 naslova, a najmanje za prvi razred, samo tri naslova.

Lektirna djela  dostupna su u različitim formatima: WebPDF i ePub. Za 52 djela dostupni su i kvizovi i različiti video i zvučni mamci koji potiču na čitanje. Neka djela dostupna su i u zvučnom obliku. Pristup djelima je moguć na nakon prijave AAI @Edu.HR identitetom.

Postoji još dosta različitih mogućnosti online čitanja, ali većinom se nude knjige na stranim jezicima ili za odrasle. No, još nešto, slikovnica i knjiga dostupno je na web adresi Childrenslibrary.org To je projekt Međunarodna zaklade digitalne knjižnica za djecu ICDLF ( International Children’s Digital Library Foundation). Ova digitalna knjižnica za djecu u ponudi ima 4619 na 59 jezika, a među njima ima nekoliko djela od ukupno  32 hrvatska autora.   Uglavnom su to slikovnice, ali u popisu autora pronašli smo i Ivana Kušana koji je zastupljen sa svojim djelom “Koko i duhovi”. Knjižnica se može koristiti i bez prijave. Strelicom u gornjem desnom uglu kreće se po stranicama odabranog djela /S.L./

Popis hrvatski autora u digitalnoj knjižnici childrenslibrary.org

U nastavku pogledajte uputu za čitanje besplatnih eLektira.

  • Za čitanje lektire na internetu potrebno se prijaviti na stranicu http://lektire.skole.h
  • Izabrati mogućnost prijave AAI @EDU.HR  korisničkim  identitetom, to su isti podaci kao za pristup e-dnevniku
  • Nakon prijave odabrati POPIS DJELA OSNOVNA ŠKOLA i pronaći odgovarajući razred
  • Odabrati djelo
  • Odabrati format (preporuka izabrati PDF za ispis jer ga se može spremiti na računalo te se na taj način ne troši internet)