Naši bivši učenici Jelena Širjan i Karlo Siladi, uključili se u akciju izrade vizira za liječnike

0
2418
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rade ih svojim 3D printerima kako bi  liječnici u kontaktu s pacijentima  bili zaštićeniji od mogućnosti zaraze Corona virusom

Jelena Širjan i Karlo Siladi, bivši su učenici naše škole iz generacije koja je osmi razred završila 2009. godine.  Nekadašnji učenici 8.b, razrednice Đurđice Trakoštanec, danas su uspješni i humani mladi  ljudi.  Upravo taj njihov osjećaj za potrebe zajednice  bio je motiv da jučer s njima porazgovaramo putem Skype-a. Naime, oni su se nedavno pridružili akciji za izradu  zaštitnih vizira za liječnike.  U kratkom razgovoru ispričali su nam zašto su se uključili u tu akciju i kako akcija napreduje. No, prije nekoliko riječi o njima.

Jelena je nakon naše osnovne škole završila opći smjer Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog u Križevcima, a sada je studentica 5  godine Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Vjerojatno je jedina orehovečka učenica koja je upisala ovaj zahtjevni fakultet na kojem još uvijek studira znantno više studenata nego studentica.  Karlo je po odlasku iz naše škole završio smjer za mehatroničara u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića u Zagrebu. Nakon srednje završio je  Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, a posljednjih 6 mjeseci radi za uspješnu tvrtku Rimac automobili. U toj se tvrtki bavi izradom infotainment sustava (to su sustavi koji u automobilima omogućuju telefoniranje, GPS, streaming muzike, videa…).

Čija je ideja o izradi vizira za liječnike i zašto ste se odlučili priključiti toj inicijativi?

Jelena: Za akciju sam doznala od Karla. On mi je posalo poruku nakon što je o akciji doznao na Facebook grupi. U toj su grupi ljudi koji se bave izradom elektronike, 3 D printanjem i sličnim stvarima. Kako sam ja nakon treće godine studija  radila završni rad vezan uz 3D printanje i posjedujem 3D printer odlučila sam se pridružiti ovoj inicijativi. Smatram da je ovo vrijedan projekt u ovo vrijeme Corona virusa, kad nedostaje opreme za liječnike. Zato sam se odlučila pridužiti. Srećom kod kuće sam već imala nešto potrebnog materijala. Sada nabavljamo još materijala i akcija napreduje.

Karlo:  Meni je sestra proslijedila objavu Slavena Damjanovića, studenta na splitskom FESB-u.  On je  inicirao ovu vrijednu akciju koju sad koordinira Hrvatski studentski zbor. Svi uključeni u akciju podijeljeni smo po regijama. Mi pripadamo pod ispostavu Varaždin, a pokrivamo Križevce i okolicu, ustvari gotovo cijelu županiju.

Je li se još netko od mladih s orehovačkog ili križevačkog priključilo akciji i  na koji  način?

S nama je  u projektu i Lucija Herceg iz Križevaca. Ona se brine za kontakte s liječnicima kako bismo doznali kome su sve zaštitni viziri potrebni. Otkako smo o akciji informirali medije već nam se javilo desetak privatnih osoba, a javili su nam se i  naša Općina,  Grad Križevci te Udruga P.O.I.N.T. Preko Udruge P.O.I.N.T. odvijat će se i akcija doniranja sredstava za nabavku materijala. (IBAN  križevačke Udruge P.O.I.N.T. pri Erste&Steiermarkische Bank: HR2124020061100417896 (poziv na broj: 99 ili 00-OIB, opis uplate: 3D print vizira).

Izrada vizira – izvor: arhive Karla Siladija

Jeste li već počeli s proizvodnjom vizira?

Karlo: Proizvodnja je već započela i do danas (subota 28.3.) proizveli smo ih 20-tak, a sve proizvedeno već smo isporučili. Deset komada namijenjeno je ordinacijama u Koprivnici, a ostali su podijeljeni po ordinacijama u   Svetom Petru Orehovcu, Gornjoj Rijeci i Križevcima.

Ordinacija Ana Kamenjašević u Svetom Petru Orehovcu – izvor: iz arhive Karla Siladija

Iskoristite vrijeme za online tečajeve jezika, programiranja, virtualne posjete muzejima…

Je li proizvodnja komplicirana i što vam sve treba da ih proizvedete?

Karlo: Koristimo model proizvođača printera marke Prusa, a model je  usavršio inženjer strojarstva Robert Ljubek iz Elektrostrojarske škole Varaždin. Model se sastoji od 2 komada koji se u prosjeku printaju oko 4 sata. Ekipa iz Varaždina poslala nam je zaštitne folije. Njih dodajemo na isprintani dio, a vizir na kraju povežemo s gumom koja ide oko glave.   

Model Jeleninog 3D printera

Što bi poručili mladima u vezi Corona virusa?

Jelena: Radite ono za što niste prije imali vremena. Ne trebate gledati samo serije i surfati po društvenim mrežama. Na internetu ima jako puno zanimljivih online tečajeva. Prporučila bih npr. tečajeve programiranja ili stranih jezika. Kako ja volim rad u vrtu preporučila bih i tako nešto. Lijepo je kad vidiš da izraste nešto što si sam uzgojio, a i  vrtlarenje se može učiti iz različitih tutorijala dostupnih na internetu.

Karlo: Sada online možete pogledati brojne kazališne predstave, razgledati muzeje, ima i besplatnih online knjižnica.

Razrednica Đurđica Trakoštanec bila je legenda

Model Karlovog 3d printera

Jelena ti si jedno vrijeme u OŠ bila članica novinarske grupe, možeš li reći zašto bi preporučila sadašnjoj generaciji da budu članovi novinarske?

Nama je to bilo zanimljivo. Bilo je to nešto drugačije od školskih obaveza, aktivnost kroz koju učite na  jedan drugi način. Sjećam se kako smo za tekst o reviji Igora Galaša, išli u Zagrebu posjetiti njegovu reviju. Još smo 3 godine poslije dobivale pozivnice za njegove revije. Sjećam se i kad nas je u školi posjetio Aziz Alili, glavni imam zagrebačke džamije. Moj je dojam da je nekako sve u školi živnulo kad se ponovno pokrenu školski list “Klinček”.

Karlo za tebe smo u medijima čuli da si dobio neku nagradu kao student? Možeš li nam reći o kakvoj se nagradi radi?

To je bio natječaj za najbolji sturtup. Tim čiji sam bio član s još četvoricom kolega, razvio je ideju u vezi poboljšanja efikasnosti proizvodnje i poslovanja životinjskih farmi.  I tu nam je Jelena asistirala i pomagala. S našim projektom plasirali smo se na svjetsko natjecanje u Dansku. Tamo smo uspostavili zanimljive kontakte i imali prilike vidjeti puno nove tehnologije. Bilo je to vrlo korisno iskustvo.

Kad pomislite na osnovnu školu čega se najradije sjetite? 

Karlo: Naše razrednice Đurđice Trakoštanec.

Jelena: Naša razrednica bila je legenda. Ponekad je sretnem i kad razgovaramo uvijek se sjeća svih učenika i raspituje se za sve nas.

Što bi poručili sadašnjim učenicima škole?

Jelena: Da ne zaborave svoje prijatelje iz osnovne škole i da se s njima druže.

Karlo: Važno je da znanja koje steknemo tijekom školovanja upotrijebimo i za dobrobit zajednice, svakako i svog rodnog mjesta. /Leona Peklić, 8.a; foto: iz arihve Karla Siladija; S.L./

Novinarka Leona Peklić i naši bivši učenici Karlo Siladi i Jelena Širjan