Filmove u Koprivnici mogli “čuti” i gluhi

0
477

Inkluzivni Festival o pravima djece

FILMOVE U KOPRIVNICI MOGLI “ČUTI” I GLUHI

Slušanje filmova u Cinestar kinu u Avenue Mallu u Zagrebu

Filmove o dječjim pravima u Cinestarima u 9 gradova gledalo oko 6 tisuća djece

Dok smo mi u ponedjeljak (18 .11.) u koprivničkom kinu gledali filmove uvrštene na 5. izdanje Festivala o pravima djece, u isto vrijeme gledalo ih je i oko 6 tisuća djece u Cinestar kinima u 9 hrvatskih gradova. Među njima bio je i naš film „Tjelesni na betonskom hodniku već 49 godina“.IMG_1390

I naš film, kao i ostali, imao je titl. To je zato jer je Festival o pravima djece jedini inkluzivni festival u Hrvatskoj. To znači da je prilagođen osobama s oštećenjem vida i sluha.

Nažalost, mi i autori ostalih festivalskih filmova, u koprivničkom kinu naše smo filmove gledali bez prisustva djece iz Koprivnice. Za njih je predviđena projekcije u utorak (19.11.), ali smo zato zajedno s koprivničkom djecom bili na svečanom otvaranju festivala u nedjelju.

IMG_1335
Mirna Medaković i Sven Šestak

Svečano otvorenje festivala vodili su glumci Mirna Medaković i Sven Šestak, a na pozornici, ali pjevajući pridružila im se i UNICEF-ova ambasadorice dobre volje, pjevačica Maja Vučić . Ona je pjevala zajedno zajedno s učenicima Centra za odgoj obrazovanje i rehabilitaciju „Podravsko sunce“ i to njihovu Zelenu pjesmu.

 Maja Vučić i djeca iz "Podravskog sunca"
Maja Vučić i djeca iz “Podravskog sunca”

Festival je otvorila Vesna Želježnjak, gradonačelnicu Koprivnice, a s pozornice su publiku pozdravili organizatori i partneri festivala : Vera Robić –Škarica, tajnica Hrvatskog filmskog saveza, Maja Flego, savjetnica pravobraniteljice za djecu i Đurđica Ivković, v.d. predstojnica ureda UNICEF-a u Hrvatskoj.

Poslije svečanosti prikazana su tri zanimljiva filma srednjoškolaca, a potom i duhoviti dugometražni slovenski film „Gremo mi po svoje“. Na festivalu je prikazano ukupno 33 filma, od čega 8 inozemnih i to iz Slovenije, BIH, Finske, Burundija, Filipina, Norveške, Poljske i Južnoafričke republike.

Mi kao i ostali autori filmova iz osnovnih škola bili smo na Festivalu samo u nedjelju i ponedjeljak, pa nismo mogli pogledati sve filmove, kao ni prisustvovati filmskim radionicama i književnom susretu s književnicom Ivonom Šajatović. No, i ovako je bilo lijepo. /Lucija Hrg, 8. a; fotografije: S.L.; naslovna fotografija preuzeta sa stranica HFS/

Naša ekipa i Jakov iz Dubrovnika
Naša ekipa i Jakov iz Dubrovnika

 Nezaboravna druženja

Druženja u hotelu Podravina, gdje smo svi bili smješteni, bila su nezaboravna. Cure iz Šibenika: Matea i Ana, te cure iz Zagreba: Laura, Katica, Korina i Iva i Jakov, jedan vrlo šarmantan petaš iz Dubrovnika, cijelo vrijeme su nam pravili društvo.

Zapamtit ću izraz lica naše mentorice kada smo joj rekle da smo u pola 11 naručile pizzu u restoranu hotela i kad smo joj pokazale noćne fotografije kreacije haljina od plahti. Na kraju našeg boravka u Koprivnici posjetili smo tvornicu Podravka.