HomePovećaloPedagoginja Ščetar: Učenje po sistemu ČPČPP je najuspješnije

Pedagoginja Ščetar: Učenje po sistemu ČPČPP je najuspješnije

Istraživanja su pokazala da je najbolje učiti između 9 – 11 i 15 – 17 sati

U našoj školi ima uspješnih i manje uspješnih učenika, no svi zajedno dijelimo isti problem da često vrlo brzo zaboravljamo ono što smo učili. To je pogotovo problem kod gradiva koje se nadovezuje jedno na drugo. Zato smo mi novinari odlučili saznati kako kvalitetnije učiti te smo se obratili našoj pedagoginji Gordani Ščetar.

Možete li nam reći koji je način učenja najbolji?

Najučinkovitijim se smatra sustav ČPČPP. To je je sustav učenja koji se odvija u 5 koraka. Prvo Č podrazumijeva letimično čitanje. Prvo P podrazumijeva da se trebamo pitati o pročitanom, dakle pitati se što je bitno. Drugo Č znači čitati svjesno koristeći vid i pamćenje. Drugo P podrazumijeva da vlastitim riječima prepričamo pročitano, a posljednje, treće P znači da ponovimo zapamćeno nakon nekoliko sati ili nekoliko dana. Ovakav sustav učenja podrazumijeva da ne učimo zadnji dan prije testa, jer se naše učenje treba ponavljati kroz određeni vremenski period.

Za takav način učenja treba puno vremena, ima li neki način bržeg učenja?

To brže je kampanjsko učenje koje vam ne bih preporučila jer kampanjsko učenje je učenje napamet. Kod takvog učenja, možemo to nazvati i štreberskim učenjem, vrlo se brzo zaboravi ono što smo učili. Problem kod takvog učenja je i što se učenik koji tako uči vrlo lako izgubi prilikom odgovaranja. Problem može nastati već i kad se samo promijeni redoslijed riječi u pitanju ili se pitanje postavi drugačijim riječima. To je zato što se nije učilo s razumijevanjem već se nastojalo samo memorirati činjenice.

Gdje je najbolje učiti?

Na onom mjestu koje vama najviše odgovara. To može biti i kuhinjski stol i stolac, nije nužno da učenik ima krasno uređenu sobu, već to može biti svako mjesto na kojem se učenik dobro osjeća. Može to biti i vaš krevet, ali u principu je prihvatljivije učiti kad sjedimo nego u ležećem položaju. Važno je da je prostor dobro osvijetljen, da imamo potreban pribor i nešto gdje možemo stavljati podsjetnike i bilješke.

Mogu li nam u procesu učenja pomoći bilješke?

Bilješke su jako bitne. Kad vodite bilješke one doprinose pamćenju toga što učite. Treba ih pisati na način da bilježite ono najvažnije, a ne prepisivati cijele odlomke. Bilježeći važne podatke sami sebi ujedno i objašnjavate to što učite. 

Možemo li učiti i na neki drugi način, a ne samo uz pomoć knjige?

Udžbenici, bili oni u tiskanom ili digitalnom obliku, uvijek su dobro pomoćno sredstvo za učenje. Preporučila bih i učenje u paru ili čak i po troje učenika u skupini. U većim grupama ne jer se to onda pretvori u druženje. Učenje u maloj skupini je dobro jer onda jedan drugome možete objasniti što ste to učili, što vam možda nije jasno pa o tome možete porazgovarati. Na taj način slušate sami sebe i drugog, objašnjavate jedan drugom te takav način učenja ima višestruke koristi.

Ilustracija preuzeta s portala Večernji.hr

Kod učenja nije poželjno imati mobitel

Što je još važno za kvalitetno učenje?    

Učenje je potrebno dobro isplanirati. Pristupiti mu planski. Najprije treba učiti ono što nam je najteže, a ne najteže ostaviti za kraj kad smo već umorni. Potrebno je organizirati vrijeme za učenje. Istraživanja su pokazala da je najbolje učiti između 9 -11 i 15 -17 sati. Važno je i da vas ništa ne ometa kod učenja i odvlači vam pažnju. Nekom možda odgovara lagana glazba u pozadini, a nekom ne.  No, svakako velika buka nije poželjna za koncentraciju kao i prisustvo mobitela. Mobitel može biti značajni distraktor (nešto što nam odvlači pažnju) zato bi bilo dobro da ne bude pored vas kad učite kako ne biste došli u napast provjeravati poruke ili pogledati što je novo na društvenim mrežama. Važno je dobro se koncentrirati kod učenja, posvetiti se tome što radite. Možete si organizirati i pauze, pa za vrijeme tih pauza raditi nešto drugo što vas zanima, ali nikako onda dok učite. 

Jako je važno i redovito pisati domaće zadaće. One su vrlo važne jer potiču vježbanje vještina kojima učenici još ne vladaju u potpunosti. Pripremajući zadaće učite se i odgovornosti, a možete naučiti i neke nove stvari.

Može li još nešto poticajno djelovati na naše učenje?

Uz dobar plan učenja i sve ostalo što smo naveli, važni su i roditelji. Ne u smislu da roditelji uče s djecom, već da ih potiču na učenje od najranije predškolske dobi. U toj su dobi djeca najznatiželjnija i mozak im se najviše razvija. Roditelji tad ne bi trebali zanemarivati sva ona pitanja koja im postavljaju djeca. Treba im davati odgovore i poticati ih na učenje životnih vještina. Takva djeca kasnije radije i lakše uče. Kod ovog pitanja još bih spomenula i dopunsku nastavu. Ukoliko učenik ima problema u svladavanju nekog gradiva može zamoliti i da posjećuje dopunsku nastavu ukoliko je učitelj ima u zaduženju. /Ivan Ifšak, Nela Šantatić, 6.a; foto: S.L./

Must Read