HomeStilTikTok zamijenio Youtube?

TikTok zamijenio Youtube?

TikTok posebno privlači različitim filterima i efektima za uređivanje videa

Posljednjih mjeseci i u našoj je školi sve popularnija aplikacija TikTok. To je besplatna aplikacija slična Youtubeu jer je  usmjerena na kreiranje video sadržaja. Ipak ima i karakteristike društvenih mreža jer omogućuje i komentiranje i dijeljenje video sadržaja. Aplikacija je nastala 2016. u Kini gdje se koristi pod nazivom Douyin. Kao i većina drugih društvenih mreža nije namijenjena za mlađe od 13 godina.

Fotografija preuzeta s portala financetube.info

TikTok se od  Youtubea  razlikuje po tome što se na njega  mogu dodati video sadržaji do najviše 30 sekundi. Različit je i po temama videa. Na TikTok-u se nalaze uglavnom zabavni sadržaji. Pretežno su to plesne koreografije popularnih pjesama i  smiješni video klipovi na teme kućnih ljubimaca, kuhanja i sporta i slično. Ono što jako privlači nove korisnike su različiti filteri i efekti za uređivanje videa, ali i mogućnost korištenja popularne glazbe. Zanimljiva je i mogućnost dueta i challengea (izazova- npr. poput promjene izgleda u 10 sekundi ili plesnih izazova na određeni glazbeni broj).

Fotografija preuzeta s Youtubea

Nakon instaliranja aplikacije, preko opcije FOR YOU odmah se nude sadržaji. Za sadržaj koji će biti ponuđen baš vama zaslužni su algoritmi koji određuju što bi nekom moglo biti interesantno. Algoritmi će, prema pisanju portala netokracija.com, odlučivati o ponudi sadržaja na osnovi različitih parametara uključujući i lokaciju te vaše aktivnosti na internetu. Sadržajima TikToka može se pristupiti i kroz opciju FOLLOWING ili se mogu pretraživati hashtagovi ili korisnici.

Aplikacija nudi mogućnost roditeljske zaštite

Na web stranici aplikacije TikTok pronašli smo podatke da  su lani korisnici u prosjeku na TikToku provodili 52 minute  dnevno. TikTok se na svojoj stranici hvali i podatkom da mjesečno

Fotografija preuzeta s portala themodernparent.net

 imaju 500 milijuna aktivnih korisnika. Također i time da su u prvom kvartalu 2019. bili najskidanija aplikacija  na Apple APP storu (33 milijuna skidanja). Tamo također piše i da 41% posto korisnika TikToka ima između 16 i 24 godina i da je veći udio muške populacije koja ga koristi. Iznijeli su podatak da ga koristi 56% muških i 44% ženskih korisnika. No, na svojoj stranici spominju i da aplikacija zabranjena u Indiji, o čemu piše i portal zadarski.slobodnadalmacija.hr pitajući se je li ova aplikacija prikladna za djecu.

Odgovor na to pitanje nudi portal medijskapismenost.hr . Obzirom da na TikToku ima i sadržaja koji nisu primjereni za djecu spomenuti portal opširno piše o mogućnost roditeljske zaštite. Njihova je preporuka da roditelji sami isprobaju i provjere postavke sigurnosti te da sa svojom djecom razgovaraju o sadržajima koje djeca gledaju ili objavljuju na TikTok-u. Valja napomenuti da je korisnički račun javan te vaše sadržaje može vidjeti svatko i slati vam poruke. Opcija roditeljske zaštite omogućava roditeljima  i da uključe postavke privatnosti, ali i da blokiraju određene pojmove za pretraživanje. Uz pomoć opcije “Digital Wellbeing” roditelji mogu ograničiti i vrijeme djeteta provedenog uz aplikaciju na dva sata dnevno. /Amadea Bošnjak 5. a, Karla Kos 5. a/

Must Read