Svaki treći čovjek na svijetu nema WC

0
584

Svjetski dan zahoda

SVAKI TREĆI ČOVJEK NA SVIJETU NEMA WC

couple-toilet

U Južnoj Koreji lani otvorili zabavni park posvećen toaletima

Možda se čini čudnim obilježavati dan zahoda, ali i taj se datum obilježava, i to na sutrašnji dan (19. studeni), a na poticaj neprofitabilne organizacije World Toilet Organisation. Svjetski dan zahoda počeo se obilježavati 2001., a razlog ipak nije čudan jer u 21. stoljeću svaka treća osoba na svijetu nema WC. Te je podatke iznio Jan Eliasson, tajnik UN-a, naglasivši, kako to prenosi t.portal, da svaki dan zbog proljeva umre 2.000 djece.

interactive-toiletPrema podacima UN-a, mobitele ima čak 6 milijardi ljudi, a svega 4,5 milijardi ih ima WC koji je u skladu s propisima. Da bi potakle svijest o važnosti higijene brojne zemlje svijeta obilježavaju dan zahoda, između ostalih i Južna Koreja otkuda dolazi i Sim Jae-ducka, prvi predsjednik WTO. On je zbog promicanja kulture toaleta, prema pisanju soundset.hr, dobio nadimak “Gospodin Toalet”. U Južnoj Koreji imali su velikih problema sa zahodima, osobito javnim, i on je stekao veliku popularnost osiguravši veliki broj pokretnih zahoda za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva 2002. godine.

U Južnoj Koreji u srpnju prošle godine otvorili su i zabavni park posvećen zahodima, a u parku su izgradili i muzej u obliku zahoda.

Rodinov mislilac u zabavnom parku posvećenom zahodima u Južnoj Koreji
Rodinov mislilac u  zabavnom parku posvećenom zahodima u Južnoj Koreji

U Indiji veliki problemi sa zahodima

Velikih problema sa nedostatkom sanitarnih čvorova, kako to prenosi itde-split.com, imaju i u Indiji, gdje je u rujnu na Svjetski dan turizma, indijski ministar turizma svečano otvorio klimatizirani WC kompleks u blizini čuvenog Taj Mahala u Agri. Brojni turisti koji dolaze pogledati jedno od 7 svjetskih čuda, žale se na sanitarne uvjete. Navodno se čeka i po 40 minuta u redovima za smrdljive zahode.

Na ovaj dan, upozoravaju stručnjaci, treba podsjećati ne samo na nedostatak zahoda već i zbog sve brojnijih zaraznih boelsti i na higijenu u postojećih. /Katarina Pofuk, 8.c; fotografije preuzete s interneta/

Jeste li znali?

……Zahod s tekućom vodom zasluga je Johna Harringtona. On je 1596. izumio takav zahod za potrebe kraljice Elizabete 1.
… Britanski javni zahodi bili su 1992. proglašeni najgorima na svijetu. Odmah iza njih bili su tajlandski, grčki i francuski javni zahodi
… U prosjeku čovjek oko 3 godine svog života provede sjedeći na zahodskoj školjci…
fish-bowl-toilet
Zahod koji dolazi za vama napravili Japanci

Za ljude koji imaju problema s kretanjem japanska tvrtka Toro napravila je mobilni zahod koji može „doći“ do kreveta. U zahod su ugradili i dezodorans, a takav zahod, kako prenosi portal 24. sata, košta 5.580 dolara. Kliknite na poveznicu http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Xmo0MU1akto i pogledajte kako izgleda japanski pokretni zahod.