Pametni znaju čemu služi pojas

0
609

 

Nevezanje pojasom najčešći prekršaj

PAMETNI ZNAJU ČEMU SLUŽI POJAS

I glumica Lambaša nije bila vezana

IMG_1097

Mladić iz Popovca Kalničkog ozlijeđen je u prometnoj nesreći koja se dogodila 3. 11. 2013. u Svetom Petru Orehovcu u blizini zgrade Općine. Upravljajući vozilom Opel Tigra mladić je sletio s ceste i zabio se u hidrant i pri tom je srećom samo lakše ozlijeđen.

Razlozi slijetanja nisu nam poznati, no doznali smo da ozlijeđeni mladić nije bio vezan te je u trenutku nesreće izletio kroz vjetrobransko staklo. Srećom završio je u kukuruzištu i to ga je vjerojatno spasilo od težih ozljeda.

Navedena prometna nesreća, samo je jedna od sličnih u kojima se ozljede, a često i smrtni slučajevi, dešavaju zbog ispadanja vozača ili putnika iz automobila jer nisu bili vezani. Nedavno smo čitali da i preminula glumica Dolores Lambaša nije bila vezana u trenutku nesreće.

Stručnjaci upozoravaju – pojas za 45% smanjuje rizik pri sudaru

Stručnjaci upozoravaju (kako to piše portal sigurnost.info) da “istraživanja dokazuju da pravilno postavljeni i korišteni pojasevi smanjuju rizik od ozljeđivanja pri sudaru za oko 45%.”

Da je vrlo važno vezati se pokazuju i statistički podaci. Na stranici www. rtl.hr , pronašli smo podatak da “40 posto poginulih u 2011. nije bilo vezano”. Te je godine u prometu poginulo 418 ljudi.

Dakle, drage kolegice i kolege, roditelji, bake, djedov, svi vi koje vozite automobile ili ste suvozači, vežite se i kad idete do obližnje trgovine jer kako neki kažu : “Pametni znaju čemu služi pojas.” / Mihaela Ivanek, 5. c; fotografije: Lucija Hrg, 8.a/

[stextbox id=”warning”]Za ne vezanje pojasom kazna 500 kuna

Da se u automobilima vrlo često vozači i putnici ne vežu govori i podatak da je u prvih 6 mjeseci ove godine u Hrvatskoj bilo čak 38.585 prekršaja zbog nevezanja pojaseva. Više je bilo samo prekršaja zbog nepropisane brzine, a takvih je kako piše Glas Slavonije bilo 87.424. Pronašli smo i podatak da se ne vezanje pojasom kažnjava kaznom od 500 kuna.[/stextbox]