HomeRiVRadile smo čudovišta za film

Radile smo čudovišta za film

25. Internacionalna filmska  radionica ŠAF-a Čakovec

Na radionici su sudjelovala i djeca iz Slovačke, Čakovca, Zaboka i Zagreba

Svaki smo dan morale čistiti radna mjesta i naše ruke od plastelina od kojeg smo izrađivale figurice za naš animirani film “Evolution”. No, to čišćenje nam nije teško palo jer nas je veselilo oblikovati različita čudovišta. Ta su se čudovišta kasnije transformirala u Parka, maskotu ŠAF-a. Onda se Park transformirao u jaje. Kad je jaje puklo iz njega je izašao natpis i 25th International animated film workshop. Od plastelina smo za odjavnu špicu filma izradili i svoje avatare.

Na filmu smo radili punih 5 dana u sklopu 25. Internacionalne filmske radionice za mlade ŠAF-a Čakovec (radionica je održana od 24. 6. – 1. 7. 2018.). Voditelj naše radionice bio je Slovak Tomáš Danay. S njim smo se sporazumijevale na engleskom. Bio je baš zabavan i budno je pratio kako radimo i davao nam mnoštvo korisnih savjeta.

Ovo je naš drugi boravak u ŠAF-u i uživale smo još više nego prošle godine kad smo bile  prvi puta. Ovaj smo puta bile opuštenije jer od lani poznajemo voditeljicu ŠAF-a Jasminku Bijelić Ljubić i nekoliko čakovečkih polaznica radionice. Znale smo i da nas čeka puno posla, ali i zabave. Na radionici je sudjelovalo 22 polaznika. Osim nas na radionici su bila još djeca iz Slovačke, Čakovca, Zaboka i Zagreb

Voditeljica druge radionice francuskinja Marie Juin

Bili smo podijeljeni u dvije grupe, a druga je grupa radila film u tehnici crteža. Njihova voditeljica bila je simpatična francuskinja Marie Juin. Polaznici te radionice olovkom su crtali svoje snove i kasnije su ih animirali te je tako nastao također vrlo zanimljiv film. Za taj film su polaznici  radionice  morali “posuditi”  svoj glas. Tu je značajnu ulogu imala Karla jer je zamijenila nekoliko polaznika  koji su obavljali druge zadatke.

Film o Saharcima

Svoje smo filmove imali priliku pogledati u čakovečkom Centru za kulturu u subotu 30. lipnja, posljednjeg dana našeg boravka u Čakovcu. Svidjeli su nam se naši filmovi, ali i prikazani filmovi iz ovogodišnje produkcije ŠAF-a. Osobito su nas se dojmili filmovi “Vrijeme leti” i film “Saharawi”. Prvi je lutkarski, a glavni likovi filma su bubamare. Drugi je film nastao na temelju crteža djece iz izbjegličkog kampa u nepriznatoj državi Zapadnoj Sahari. Na ničijoj zemlji u kampu na granici Alžira i Maroka Saharci žive u šatorima, okruženi minama i potpuno ovisni o pomoći izvana. U ŠAF-u su zato odlučili slati svoj film na razne međunarodne festivale kako bi senzibilizirali javnost za probleme Saharaca.

Talent show

Ovogodišnju Internacionalnu radionicu pamtit ćemo i po dobroj zabavi nakon radionica, a posebno po Talent showu kojeg smo organizirali jedno večer u pansionu Turkovih, gdje smo bili smješteni. Bio je to pravi show, imali smo žiri, publiku pa čak i snimatelje.  Naš je žiri za pobjednika izabrao Adriana iz Zagreba, koji je izveo izvrsnu  breakedance točku.

Naši avatari

 

Kako je vrijeme nogometnog ludila, jedno smo večer i mi organizirali svoju utakmicu. I to je bilo nezaboravan doživljaj, kao i kupanje u toplicama Sveti Martin te  posjeta lončarskoj radionici u kojoj smo imale prilike izraditi svoj lonac od gline. /Karla Ferenčak, Mihaela Pacur, 7.a; foto: M.P.; K. F.  i S.L./

S voditeljima – Marie Juin i  Tomášem  Danayem

Postupak animacije

Must Read