HomeRiV"Nečistu ljubav" snimili smo mobitelom na radionici

“Nečistu ljubav” snimili smo mobitelom na radionici

Ruksak pun kulture

Redateljica Lana Kosovac i apsolvent produkcije Matija Drinković učili nas snimati film mobitelom

Za dobar film nije najvažnija tehnika, već dobra ideja. Rekli su nam to jučer redateljica Lana Kosovac i apsolvent produkcije na Akademiji dramske umjetnosti Matija Drinković. Oni su jučer u sklopu programa “Ruskak pun kulture” u našoj školi vodili radionici “Snimi film mobitelom”. Radionica je trajala 6 školskih sati, a zanimljivo je napomenuti da se tema radionice baš poklopila s aktivnostima u sklopu našeg Erasmus+ projekta “Mali korak za film, veliki za europsko građanstvo” jer sudionici učeničkih razmjena imaju zadatak snimiti film mobitelom.

-Na radionici smo snimali film prema mojoj ideji. Tema filma je ljubavni problem, a super mi je bilo što sam u filmu i glumila i to jednu od glavnih uloga. Naš film smo nazvali “Nečista ljubav”. Od redateljice Lane Kosovac dobili smo pohvale da smo film baš dobro raskadrirali – rekla nam je sudionica radionice Karla Ferenčak. Sedmašica Mihael Pacur prvi puta je sudjelovala u snimanju filma, a prvi puta se susrela i s programom za montažu FilmoraGo.- Program je vrlo jednostavan i odlučila sam ga “skinuti” i na svoj mobitel te u njemu pokušati montirati film koji ću morati snimiti za Erasmus+ razmjenu – kazala nam je Mihaela Pacur.

– Naša grupa snimala je eksperimentalni film. Tema filma je bila dvorana, a film smo nazvali “Bez nje”. Snimali smo i u podrumu, gdje bi se uskoro trebala početi uređivati naša buduća, nadamo se privremena sportska dvorana. Bilo je zanimljivo, a naši voditelji Lana i Matija bili su vrlo simpatični – rekla nam je šestašica Iva Šantić. Nikoli Štefoiću bilo je najzanimljivije kad se montirao njihov film. Napomenuo je i da je prvi puta glumio u nekom filmu. U filmu je glumio ulogu nevjernog dečka. – Do sad sam jedino montirala u programu Moviemaker i nisam znala da se film može montirati i na mobitelu – rekla nam je učenica Paola Tukša, dodavši da će joj novo stečeno znanje dobro doći jer je baš ovih dana mobitelom počela snimati svoj prvi kratki film.

Ministarstvo kulture našu školu prvi je puta odabralo za sudjelovanje u programu “Ruskak pun kulture” 2014. godine. Tada smo izabrali radioigru za temu radionice, a ta nas je radionica inspirirala da i sami napravimo svoju radio igru “Roker fokloraš”. Snimili smo je početkom 2016. u sklopu ACES projekta “I tvoj glas može biti dio rješenja”. Radio igra dostupna je na poveznici https://soundcloud.com/search?q=roker+folklora%C5%A1 /Antonija Poljak, 7.a; foto: S.L./

Matija Drinković i Lana Kosovac

Must Read