HomeStilCloud servisi sve su popularniji

Cloud servisi sve su popularniji

Podatci u oblacima 


Korištenje servisa u oblacima može biti spas ukoliko vam se pokvari računalo ili izgubite mobitel

U ovoj rubrici pišemo o stilovima i trendovima i zato smo ovdje odlučili smjestiti i tekst o sve popularnijem spremanju podataka s računala u tzv. oblak servise ili kako ih se uobičajeno zove Cloud servise. Takvi nam servisi omogućavaju spremanje podataka s našeg računala ili mobitela u virtualni prostor, a omogućavaju nam pristup našim podacima od bilo kuda ukoliko imamo pristup internetu.

Kako to korisno može biti nedavno se uvjerila i jedna poznanica koja je izgubila svoj iPhone. Na iPhonu je imala mnoštvo fotografija, videa i dokumenata. Srećom sve je pohranjivala u Cloud. Kad je uspjela pristupiti svojim podacima, “tuga” zbog izgubljenog mobitela znatno je splasnula.

Dakle trend spremanja podataka u oblake je vrlo koristan, a za razliku od nekih drugih trendova može biti i besplatan, naravno ukoliko smo dobro informirani. Zato smo mi za vas istražili koji servisi omogućuju besplatno smještanje podataka.   Prema pisanju portala e-kako.geek.hr najviše prostora za besplatnu pohranu podataka, čak 50 GB, nude servisi Cloudwatt i ADrive.

Spomenuti servisi, ipak nisu među najpopularnijima, već su to prema pisanju portala pcchip.hr slijedeći servisi Dropbox, OneDrive, Google Drive, Box i SugarSync.
Njihova popularnost, kako piše već spomenut portal pcchip.hr, ne ovisi samo o besplatnom prostoru već i o nekim drugim mogućnostima. Npr. o maksimalnoj veličina datoteke koju je moguće prenijeti (uploadati) odjednom te postojanje odnosno nepostojanje ograničenja na brzinu preuzimanja ili slanja i mogućnostima dijeljenja sadržaja. Dropbox nudi besplatnu pohranu podataka do 2 GB, OneDrive do 7 GB, Box do 10 GB, dok je SugarSync besplatan samo 30 dana.

Na kraju valja spomenuti Google drive koji nudi 15 GB i svima nam je možda najdostupniji jer nas većina ima Gmail račune. Naime, svima koji imaju Gmail račune Google drive je automatski dostupan. Na Google je potrebno samo upisati Google disk ili Google drive i korištenje Google drivea može početi. Google drive je jako popularan i zbog svojih mogućnosti dijeljenja sadržaj.

On nam omogućuje da neki dokument uređujemo istovremeno s osobama s kojima smo podijelili dokument. Nama učenicima ta je mogućnost posebno korisna kad moramo zajedno pripremati prezentacije. Nema potrebe da idemo jedan k drugome, već prezentaciju možemo zajedno uređivati svaki iz svoje kuće. Dobro je to i što Google drive sve što zajedno radimo automatski sprema.

Dakle, zbog svega navedenog toplo preporučujemo korištenje nekog od Cloud servisa. /Patrik Benčak, 7.b; fotografije preuzete s interenta/

Must Read