HomeStilHipi stil djece cvijeća

Hipi stil djece cvijeća

Modni vremeplov

Šarenu i udobnu odjeću popularizirao hipi pokret čuven po izreci „Make love, not war“

Jedan od modnih stilova koji se često vraća barem s nekim svojim osnovnim elementima je i hipi stil.
Karakteristike tog stila, izrazito popularnog šezdesetih godina 20. stoljeća, bile su trapez hlače, široke košulje i tunike, kožni prsluci, dugačke suknje i haljine. Hipi odjeće bila je žarkih boja, vrlo često s cvjetnim te afričkim i indijskim motivima, ukrašena resama, a za izradu odjeće najčešće su se koristili prirodni materijali.

Suknje bojane kod kuće
Suknje bojane kod kuće

Odjeća se, kako piše www.zanosna.com, „često izrađivala kod kuće ili se dekonsturirala rezanjem, bojanjem, dodavanjem našivaka i slično“. Hipiji nisu imali omiljene kreatore, niti su si dozvoljavali da nose odjeću s vidljivim znakom neke modne kuće, a često su je kupovali i u trgovinama rabljenom robom. Njihov je izbor, kako to ističe www.onamagazin.com, bila samo jeftina, udobna i jednostavna odjeća. Uz ovaj stil odjeće najčešće su se nosile, mokasine, sandale, cipele s platformama i čizme, a u trendu je bilo i biti bos. Hipiji su se kitili narukvicama i naušnicama od drvenih perli i kože. Na nakitu i odjeći je vrlo često bio istaknut znak peace.

I one su uredile kosu u hipi stilu
I one su uredile kosu u hipi stilu

Cvijeće, marame i trake u kosi

Kosa se ukrašavala marama, cvijećem i različitim trakama, a najpopularnije su bile prirodne frizure, tj. duga, lepršava kosa, „neukrotiva poput same prirode“. Tad je takva kosa simbolizirala pobunu, a na pobuni je zasnovan i cjelokupni hipi pokret koji se protivio ratu u Vijetnamu, tadašnjoj službenoj američkoj politici i stilu života.

Hipi pokret kreće iz Amerike, a njegovi pripadnici protive se materijalističkom sustavu vijednosti, razlici među ljudima po nacionalnoj i religijskoj osnovi. Pripadnici hipi pokreta propagiraju seksualne slobode, zalažu se za čuvanje prirode i mir, a protive se ratu. Uz tu njihovu filozofiju, koju su nazivali i flower power, vezana je i izreka: Make low, not war (Vodite ljubav, a ne rat). Dio pripadnika pokreta živio je nomadskim životom i u komunama. Veliku štetu pokretu nanijeli su brojni pripadnici koji su koristili droge.

Iako hipi pokret zamire početkom sedamdesetih, hipi stil gotovo svake sezone ima svoje poklonike. Ove proljeće prema pisanju www.nadlanu.com propagirala ga je manekenka Allesandra Ambrosio, a fashion.hr ističe da su se posljednjih sezona u hipi stilu oblačile i Kate Moss, Siena Miler i Nicole Richie.

I među kreatorima svako malo netko koristi elemente hipi stila. Na t.portalu pronašli smo tako podatak da su haljine iz kolekcije D&G (Dolce&Gabanna) za 2009. bile u hipi stilu, a wannabemagazine piše da su 2011. elemente hipi stil u svojim kolekcijama koristili Missoni i Jil Sander.

hippie-moda

Hippie_bug!_(1043753793)Hipiji sebe zvali djecom cvijeća

Pripadnici hipi pokreta sebe nisu voljeli nazivati hipijima već djecom cvijeća ili čudacima (freak), a termin hipi su koristili mediji i političari. Izraz hipi, dolazi od engleske riječi hipster, što je u pogrdnom smislu označavalo bijele Amerikance koje su se družili i bili uključeni u život i kulturu svojih crnih sugrađana jer su se zalagali protiv diskriminacije./Mateja Zajec 8.a; fotografije preuzete s interneta/

the-beatles-remastered

 The Beatles i Janis Joplin – glazba hipi generacije

Glazba hip generacije je bio rock, a neki od omiljenih glazbenika bili su Janis Joplin, Jimi Hendrix, Bob Dylan, Frank Zappa, grupe The Graatful Dead, The Beatles, The Who, Rolling Stones

Pripadnik Beatlesa John Leonon autor je brojnih pjesama koje su prenosile karakterističnu filozofiju hipi pokreta, npr. Imagine, Make lowe not war, Give Peace A Chance…(možeš ih poslušati na Youtubu)

Vrijeme velikih rock festivala

Hipi pokret poznat je i po masovnim koncertima. Najpoznatiji i najmasovniji bio je onaj u Woodstocku 1969. Procjenjuje se da je  tom rock festivalu prisustvovalo oko 450-500 tisuća ljudi.

Prizor s Woodstocka
Prizor s Woodstocka

Must Read