Snimili film „Do daljnjeg u podrumu“

0
532

Mali DOKUart

SNIMILI FILM “DO DALJNJEG U PODRUMU”

Na filmskoj radionici u Bjelovaru pet dana učili od režisera Damira Čućiča i snimatelja Borisa Poljaka

Polaznici radionice na projekciji u Domu kulture u Bjelovaru
Polaznici radionice na projekciji u Domu kulture u Bjelovaru

Kako snimiti i montirati dokumentarni film, Jasmina Funtak i ja učile smo na filmskoj radionici održanoj u sklopu Malog DOKUarta. Radionica je održana u Bjelovaru od 6. – 11. 10. u Domu mladih.

Mogućnost da pohađamo radionicu dobile smo zahvaljujući našem filmu „Tjelesni na betonskom hodniku već 49 godina“, jer je on od 38 pristiglih filmova izabran među 7 filmova koji su prikazani posljednjeg dana Malog DOKUarta u kino dvorani Doma kulture u Bjelovaru.

Radionicu su vodili montažer i režiser Damir Čućić te snimatelj Boris Poljak. Polaznici su osim Jasmine i mene bili učenici ostalih pozvanih filmova, te po dvoje predstavnika svake bjelovarske osnovne škole.

O dokumentarnom filmu učili smo praktično. Naime, tehniku snimanja i montaže savladavali smo snimajući film o dvojici mladih glazbenika Emanuelu Pavunu i Dominiku Šabiću, polaznicima Glazbene škole Vatroslava Lisinskog iz Bjelovara. Film smo nazvali „Do daljnjeg u podrumu“ (možete ga pogledati na http://dokuart.hr/), a u njemu talentirani mladi glazbenici otkrivaju kako su se upoznali, osnovali vlastiti muzički sastav, o višesatnim vježbanjima sviranja, svojim hobijima, planovima i svom doživljaju glazbe.


Zbog snimanja putovali i u Samobor

Kad se film montira puno puta se pregledavaju kadrovi kako bi se odredio njihov poredak. Neke smo misli naših sugovornika zato već znali napamet. Meni se osobito svidjela Dominikova misao da će “dobro biti ono što radimo s ljubavlju, što radimo iskreno sa srcem”.

Jasmina s junakom filma Emanulom Pavunom
Jasmina s junakom filma Emanulom Pavunom
Jasmina i voditelj Boris pripremaju se za snimanje
Jasmina i voditelj Boris pripremaju se za snimanje

Kako je Dominik za snimanja filma bio na glazbenoj radionici u Samoboru, jedan smo dan išli snimati u Samobor, a zbog Emanuela smo putovali u Paljevine, selo blizu Bjelovara, gdje Emanuel živi.

Ni ta putovanja, ni rano dizanje ni meni ni Palčici, kako je našu Jasminu nazvao voditelj Čučić, nisu predstavljali problem uz voditelje koju su uvijek bili spremni odgovoriti na svako naše pitanje. Naravno dobroj atmosferi u Bjelovaru doprinijelo je i dobro društvo polaznika radionice, a družili smo se ne samo na radionicama, već i za vrijeme obroka u restoranu „Bjelovar“, u pansionu u kojem smo bili smješteni, i na večernjim projekcijama dokumentarnih filmova.

Posljednju večer posebno smo odužili naše druženje u pansionu. Zato je bilo još teže ustati nego obično, no ipak smo bili posve budni za vrijeme završne projekcije u Domu kulture, gdje su naš radionički film i sve filmove izabrane za projekciju zajedno s nama pogledali i naš ravnatelj, pedagoginja i 8 naših kolegica. / Veronika Puškar, 8.c/

 Grand Prix dobio film „Totalno drukčiji od drugih“
Na Malom Dokuartu dodijeljene su i četiri novčane nagrade. Glavnu nagradu Grand Prix (i iznos od 5.000 kuna) dobio je film OŠ Bartola Kašića „Totalno drukčiji od drugih“. To je zanimljiv film o učeniku prvog razreda koji svaki dan u školu dolazi s kravatom.

Voditelji Boris Poljak izvlači "putnike" za Samobor, Damir Čučić u zelenoj majici
Voditelji Boris Poljak izvlači “putnike” za Samobor, Damir Čučić u zelenoj majici

 

Naši voditelji lani nagrađeni Arenama

Naši voditelji montažer i režiser Damir Čučić i snimatelj Boris Poljak, snimili su zajedno nekoliko eksperimentalnih i dokumentarnih filmova, a zajedno su radili i na igranom filmu „Pisma ćaći“. Čućić je režirao film, a Poljak je bio direktor fotografije. Taj je film lani u Puli dobio veliku Zlatnu arenu kao najbolji film i još 3 Zlatne arene i to za montažu, ton i sporednu ulogu.