Kuča u aplikaciji ispravi.me postaje kuća

0
1198

Pravopis

Ovaj koristan alat rezultat je rada stručnjaka Fakulteta elektrotehnike i računarstva

Tko radi taj i griješi, a može se reći i tko piše taj i griješi.  Kad pišemo na računalu, već smo se navikli služiti Microsoftovim alatom  za podcrtavanje grešaka, ali ima još nešto bolje, a i proizvod je domaće pameti. Radi se o aplikacije ispravi.me Fakulteta elektrotehnike i računarstva.  Ustvari tako se zove od lani, a prije se zvala Hašek. Nastala je prije 20 godina i jedna je od najstarijih domaćih internetskih usluga.

Glavni „motori“ ovog projekta su prof. Šandor Dembitz, i prof. Gordan Gledec. Profesor Dembitz, lani je umirovljen, ali i dalje radi na projektu, a kako piše netokracija.com velik doprinos projektu dali su i studenti koji su na njemu radili u sklopu diplomskih radova.

Zašto je bolji od Microsoftovog Office alata? Ispravi.me kroz padajući izbornik nudi i ispravljanje grešaka. Npr. ako je napisana riječ kuča, ispravi. me u izborniku nudi ispravno napisanu riječ  kuća. Ispranu riječ jednostavno se klikom umetne  na mjesto pogrešno napisane riječi. U rubrici Više o projektu ponuđen je i dobar primjer zašto je ova aplikacija bolja od već spomenutog Microsoftovog alata. Preporuča se da  tekst naveden u  zagradi provučemo kroz njihov i Microsoftov alat.  (“Nakon šest dana struče prakse više nisam imao čiste odječe te sam slijedeći put ponio više kompleta kako bi se što bolje obuko. Kad posegnuh za olovko iz kutijo, nešto me presječe u leđima. Vidio sam milion zvjezdica. Napiso sam pismo i stavio u koverto. Dinamo igra loše – već dugo nisam vidio takvu defanzivu. Kao da više ne znaju udariti loptu nogo. Baš je zabavo. Nikad nisam gledao goru partijo. Kolinda Grabar Kitarović izabrana je za predsjednicu Hrvatske s malom razlikom u broju glasova. Stranko Poklepović bio je trener Hajduka. Teroristički napad na tjednik Charlie Hebdo odnio je živote 12 ljudi.”)

Aplikacija raspolaže s rječničkom bazom od gotovo 2 milijuna riječi hrvatskog jezika, a može se koristiti i za engleski jezik. Ipak ispravi.me nije svemoćan i  kad imamo dileme kako nešto napisati najbolje  se poslužiti se Hrvatskim pravopisom, a njega se može pronaći na web adresi   pravopis.hr /Emanuela Koretić, 7.a; fotografije preuzete s interneta/