Skip to Content

Učiteljica Lidija torte ukrašava ticino masom

Slatki hobi

UČITELJICA LIDIJA TORTE UKRAŠAVA TICINO MASOM

Štrumfeta

Štrumpfeta je bila tako lijepa da ju je konobar na jednoj proslavio odbio rezati

Kolače i torte uvijek je voljela raditi, no kad je 2013. na internetu pronašla recept za ticino masu, torte naše učiteljice Lidije Marinković, postale su prava mala umjetnička djela kojima se dive svi koji su ih imali priliku vidjeti i kušati.

Prvu tortu ukrašenu ticinom masom napravila je za 60. rođendan svoje majke. Obzirom da je njena majka cvjećarka i ljubiteljica cvijeća, odlučila je tortu ukrasiti sa 60 cvjetića u pastelnim bojama. Torta je izgledala prekrasno i otad je priča krenula,  za rođendane svakog od članova uže i šire obitelji nastajala je drugačija torta.

Iznutra su torte uglavnom čokoladne jer učiteljica Marinković i članovi njene obitelji takve najviše vole, a njihov vanjski izgled ovisi o tome za koga su namijenjene. Na primjer tortu Štrumpfetu napravila je za rođendan svojoj nećakinji. Svi u restoranu gdje je održana proslava toliko su joj se divili da je konobar odbio razrezati tortu. – Srećom, bile su dvije torte na, pa je izrezana ona druga – ispričala nam je učiteljica Marinković, dometnuvši da za izradu kompliciranih torti potroši puno vremena.

Za jednu tortu, zajedno s pečenjem, treba najmanje 4 do 5 sati vremena, a ako je zahtjevnija i mnogo više. Otkrila nam je da je naviše vremena, više od 4 sata, i to bez pečenja torte jer to je odradila njena sestra, potrošila za ukrašavanje minecraft torte za nećaka. Bio je to vrlo zahtjevan posao jer je tortu ukrasila brojnim kvadratićima u nekoliko nijansi zelene i smeđe boje. Slično je kaže, bilo i s tortom za 1. rođendan njene kćeri jer je za tu veselu, šarenu tortu koristila desetak boja. – Dosta vremena ode i na čišćenje jer iza svake boje treba dobro očistiti radnu površinu i ruke kako se boje ne bi miješala – rekla nam je učiteljica Marinković. Boje za izradu ticino smjese u posljednje vrijeme uglavnom kupuje putem interneta jer u trgovinama izbor boja nije baš velik. No, sama boja nije dovoljna za dobar izgled torte, jer da bi ukrasi na torti izgledala lijepo  ticino smjesu treba dugo mijesiti, pa je izrade ovakve torte i fizički naporan posao.

Minecraft torta

Kad se ticcin smjesa izmijesi treba odstajati par sati  da bi se mogla modelirati  poput plastelina. Završna faza je valjanje mase valjkom i prenošenje na tortu, te izrezivanje viškova i poravnavanje mase kako ne bi bilo nabora kao na stolnjaku. Da bi torta izgledala precizno i

Jedna od faza izrade torte

savršeno, kao što to izgledaju torte učiteljice Marinković, treba i puno koncentracije. Ona ih zato, kako kaže, radi u „trećoj smjeni“, kad svoju djecu spremi na spavanje. Tad je budan samo suprug, a on joj ponekad i pomogne. Njegov je zadatak nekoliko puta bio ispisivanje slova na hamer, da bi ona potom na njih utisnula masu od ticcina i izrezala je nožićem za obradu gline. Tako su, prisjetila se učiteljica Marinković, uz suprugovu pomoć oko slova,  nastale torte Hajduk i Karlo 14. 

Za prekrasne torte učiteljice Marinković već se pročulo pa je počela dobivati ponuda za narudžbe torti, ali sve je odbijala jer želi da njene torte i dalje budu poklon za članove njene obitelji. – Kad bi to postala obaveza, ne bi to više bio hobi u kojem uživam – rekla je učiteljica Marinković, dometnuvši da radije zainteresiranima savjetuje kako da sami naprave slične torte. Mnogima je već dala upute, ali rijetko se tko odluči na taj zahtjevan posao.

Jedna od onih, koja se odlučila po njenim savjetima upustiti u avanturu izrade ovakvih torti, je Marija Hrg, također učiteljica PŠ Fodrovec. Ona je doznali smo napravila već nekoliko lijepih torti, a jedna je bila iznenađenje za nedavni rođendan učiteljice Marinkovć. /Emanuela Koretić, 7.a; foto: Lidija Marinković/

 

Recept za ticino masu

1 vrećica+1 žličica želatine u prahu
60 ml hladne vode
8 žlica fruktoze
1 žlica vode
15 ml glicerina
1 kg šećera u prahu