Home Riječi Youtube nas blokirao radi autorskih prava Nicki Minaj

Youtube nas blokirao radi autorskih prava Nicki Minaj

Autorsko pravo i plagiranje

YOUTUBE NAS BLOKIRAO RADI AUTORSKIH PRAVA NICKI MINAJ

autori_radio2

Zbog plagiranja njemački ministar ostao bez doktorata i podnio ostavku

Zahvaljujući Youtube-u i pjevačici i reperici Nicki Minaj   te njenoj pjesmi „Hey Mama“  shvatili smo  da je potrebno poštivati autorska prava. Evo, kako je to bilo.  Baš pjesma „Hey Mama“,  najviše se svidjela našim kolegicama koje sudjelovali u projektu Virtualni  plesni šou. Cure su  uvježbale koreografiju, potom je snimljeni video dignut na Youtube  prema naputku organizatora projekta HŠSS,  koji u pravilima nije upozorio da pazimo kakvu  ćemo glazbu koristiti u svojim plesnim točkama.

plavoTada je uslijedilo iznenađenje, Youtbe je blokirao video što je onemogućilo da se naš video vidi putem  Facebooka. Zbog tog događaja odlučili  smo malo detaljnije istražiti što su to autorska prava. Pretražujući internet doznali smo da su to prava koja ostvaruju autori književnih, znanstvenih i umjetničkih djela. Njima se, kako to piše Wikipedia,  štiti djelo autora, a autoru daje isključivo pravo na korištenje ili na odobravanje korištenja drugima svog djela. Sam autor može odlučiti hoće li za korištenje prava tražiti naknadu ili će pravo na korištenje svog djela ustupiti besplatno.  Autorsko pravo, kod nas u Hrvatskoj, traje za života autora i 70 godina nakon njegove smrti, a nakon tog razdoblja djelo postaje javno dobro.

Zato danas  treba biti jako oprezan s korištenjem glazbe u  video radovima jer Youtube vrlo strogo  štiti  autorska prava.  On automatski blokira video uratke na koje je stavljena glazba bez dopuštenja autora. Na Youtube-ovoj stranici pročitali smo njihovo pravilo da nakon treće opomene ukidaju račun korisnika te korisnik više ne može izrađivati nove račune. (Više o pravilima Youtube-a o autorskim pravima dostupno je na https://www.youtube.com/copyright_school )autori-cine-svijet-ljepsim (1)

Za nepoštivanje autorskih prava može se i kazneno odgovarati

No, o autorskim pravima treba razmišljati,  ne samo u slučaju korištenja  glazbe nego i prilikom pisanja  seminarskih, diplomskih ili znanstvenih radova  u kojima se potpisujemo kao autori. Ukoliko koristimo dijelove nečijeg tuđeg rada, tada obavezno moramo citirati od kuda smo te dijelove preuzeli. U slučaju da to ne učinimo, autor tog djela može nas tužiti za plagiranje (neovlašteno preuzimanje tuđeg djela bez navođenja autora). Na portalu novilist.hr pronašli smo vijest iz 2011.,  u kojoj piše da je njemački ministar Karl-Theodor zu Guttenberg  ostao bez doktorata jer nije naveo autore nekih dijelova tuđih radova, koje je uvrstio u svoj doktorat.  Potom je podnio i ostavku na ministarsku dužnost.
Za nepoštivanje autorskih prava može se i kazneno odgovarati. Kod nas u Hrvatskoj autorska prava regulirana su Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima.

autori-cine-svijet-mudrijimIpak, kako smo to pročitali na Wikipediji, postoje izuzetci kad se neko djelo može koristiti bez dozvole autora. To se može učiniti kad citiramo nečije djelo u svom radu. Bez dozvole autora može se koristiti nečije djelo i u obrazovne svrhe. Na primjer u školi, na  satu glazbenog, učiteljica nam bez dozvole autora i plaćanja autorskih prava može puštati glazbu nekog autora. Također bez dozvole autora i plaćanja autorskih prava možemo slušati glazbu nekog autora kod kuće. No,  kad neka radio stanica pušta glazbu nekog autora, ona za izvođenje te glazbe mora platiti autorska prava o čemu se u Hrvatskoj brine HDS ZAMP – Služba  zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja.

U pogledu poštivanja autorskih prava veliki problemi postoje s filmovima i korištenjem “na crno”  nabavljenih  računalnih programa, no više  o tim temama nekom drugom prilikom. /Mihaela Miklečić, 7.b, fotografije preuzete sa web stranice HDS ZAMP/

Must Read

Bio sam žrtva nasilnog srednjoškolca, ali samo u filmu

Robert Šok piše o dojmovima s bjelovarskog  Malog DOKUartu Mislim da smo snimili dobar film...

U ponedjeljak svečanost u povodu početka izgradnje vrtića

Gradi se vrtić za 60 djece Nakon što je proljetos započela gradnja dječjeg vrtića u Fodrovcu, ovih  dana...

Nasilje je česta tema malih filmaša

Na 57. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece prikazano 89 filmova Da bi snimali dobre filmove važno je gledati...

Pjevali smo i plesali na kalničkom Danu škole

OŠ Kalnik jučer je obilježavala Dan škole, a naš zbor i plesna skupina nastupili su kao gosti na njihovoj priredbi. Tom smo prilikom, osim...

Najveća i najljepša močvara

Stručnjaci predviđaju da bi najveća močvara na svijetu mogla nestati za 50 godina Više od 40 posto ukupnog broja...