Home Eko Pepy dobio društvo - žutouhu kornjaču

Pepy dobio društvo – žutouhu kornjaču

Gmazovi 

Našem hrčku Pepyu, koji već gotovo dvije godine živi u učionici biologije i kemije, odnedavno društvo čini žuotuha tropska kornjača. Ime još nije dobila, a zasad su najčešći prijedlozi Kiki, Pepa i Lola. Tanja Maltar-Okun, naša učiteljica biologije rekla nam je da je kornjaču donijela u školu jer su počeli obrađivati gmazove, a društvo će Pepyu i učenicima činiti do ljeta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Od učiteljice smo saznali i da žutouha kornjača može živjeti do 20 godina, a o njenoj starosti ovise i njene prehrambene navike. Naime, dok je mlađa više je mesožder, pa najradije jede male ribice i račiće. Kad postane starija sve je više biljojed. Koliko je puta hraniti također ovisi o njenoj starosti. Male se hrane i do tri puta na dan, a starije svaki drugi ili treći dan.
Učiteljica nam je ispričala i da žutouha kornjača potječe iz Kalifornije i u terariju joj je potrebna topla voda od 22 do 27°C. Ukoliko im se voda ne zagrijava, zimi kad temperatura vode noću pade ispod 20°C, žuotuha kornjača miruje. Njeno je mirovanje s slično hibernaciji kod nekih sisavaca koji spavaju zimski san i tad joj je male količine hrane potrebno ponuditi svega jednom tjedno.

Ukoliko je netko zainteresiran za nabavu žutouhe kornjače treba znati i da su one osjetljive na prljavštinu, zato bi im svaka dva do tri dana trebalo mijenjati vodu, a još je bolje nabaviti filtar i filtrirati im vodu. /Mihaela Miklečić, 7.b; foto: M.M./

Jasmina Funtak i žutouha kornjača

Must Read