Skip to Content

Staklenim žabama vidi se srce

Prozirna bića

STAKLENIM ŽABAMA VIDI SE SRCE

Staklena žaba

Staklena žaba

U državi Costa Rica ima čak 14 vrsta staklenih žaba, posljednja vrsta otkrivena je lani

Prozirna ljudska koža. To je teško zamisliti, ali zato ima takvih životinja kojima se vide srce, pluća i ostali unutarnji organi. Jedna od takvih životinja je i staklena žaba. Ima ih više vrsta, a većini je koža prozirna na trbuhu i nogama.

Ovisno o vrsti, tijelo im je dužine od 2,5 – 7 centimetara i uglavnom su zelene boje. Žive u Srednjoj i Južnoj Americi i to u planinskim šumama. Uglavnom su aktivne noću, a dane većinom provode na drveću, tek kratko u vodi. Hrane se insektima i paucima. Osim po izgledu, staklene žabe posebne su i po tome što su mužjaci ti koji čuvaju jaja dok se mladunci ne izlegnu, a ženke bježe natrag na krošnju drveća čim izlegu jaja.

U državi Costa Rica ima 14 vrsta staklenih žaba, a posljednju vrstu otkrio je američki znanstvenik Brian Kubicki. Ta je žabica dugačka je samo 2,5 centimetara, a njeno glasanje navodno više podsjeća na kukce nego na kreketanje žabe.

Osim žaba još je dosta staklenih bića, a fotografije nekih od njih pogledajte ispod teksta. /Ema Fiket, 5.b : Izvor: vidi.hr; lukin portal; fotografije preuzete s pazii.com/

prozirno- puž-19

stakleni  puž

meduza-11

staklena meduza

Stakleni račić (kozica)

stakelni račić (kozica)

staklena hobotnica-22

staklena hobotnica

tortoise shell beetle-6

staklena bubamara

staklena lignja

staklena lignja

staklena riba

staklena riba