Skip to Content

Učiteljica Baričević izrađuje nakit od čunčane čipke

Hobiji učitelja

UČITELJICA BARIČEVIĆ IZRAĐUJE NAKIT OD ČUNČANE ČIPKE

Učiteljica Emina Baričević i novinarka Mihaela Miklečić

Učiteljica Emina Baričević i novinarka Mihaela Miklečić

U Križevcima vodi i  radionice čunčane čipke 

Emina 1Zahvaljujući hobiju Emine Baričević, učiteljice iz PŠ Gregurovec sve je više zainteresiranih za čunčanu čipku. Naime,  naša je učiteljica svoje iskustvo u izradi čunčane čipke odlučila podijeliti i od studenog 2014. u Križevcima vodi čipkarske radionice.

Do sad je u tri tromjesečna radionička ciklusa, čunčanu čipku naučilo raditi tridesetak polaznica, a na proljeće kreće novi ciklus radionica. – U Hrvatskoj do naših radionica nije bilo organiziranog poučavanja čunčane čipke. Veseli me što je među polaznicima bilo i mladih. Imali smo i učenice sedmog razreda –kazala nam je učiteljica Baričević, dodavši da je ona čunčanu čipku naučila izrađivati putem Youtube-a.

Čunci pomoću kojih se radi čunčana čipka

Čunci pomoću kojih se radi čunčana čipka

No, iako najviše slobodnog vremena utroši na izradu čunčane čipke, učiteljica Baričević zna još nekoliko čipkarskih tehnika.- Nedavno sam naučila raditi i sunčanu čipku. Ta se čipka radi na šablonama i šiva običnom iglom. To je dosta slično tkanju, prepliće se iglom, broji niti i tako se dobiva željeni oblik  – pojasnila nam je učiteljica Baričević. Već duže vrijeme zna raditi i čipku na batiće. Nju rijetko radi jer se u posljednje vrijeme više posvetila izradi atraktivnog nakita od čunčane čipke i nakita kojeg izrađuje u tehnici soutache. To je tehnika izrade nakita pomoću trakica i tankog konca. Unutar oblika koje se na taj način formira mogu se stavljati perlice, kamenčići…

Sunčana čipka

Sunčana čipka

Izrađenu čipku te nakit od čipke i trakica imala je prilike izlagati na izložbama, a najponosnija je na sudjelovanje na Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi, gdje je njena čunčana čipka 2014. i 2015. godine, bila predstavljena u društvu paške, lepoglavske, hvarske i drugih poznatih čipki.

Izložbeni prostor na MFČ u Lepoglavi

Izložbeni prostor na MFČ u Lepoglavi

Učiteljica Baričević ručni rad zavoljela je uz svoju baku, još kao dijete. – Neki roditelji se danas boje da im djeca rade s iglom i škaricama. Mislim da nema razloga za strah, djecu treba uputiti kako raditi i podržavati ih da rade ručne radove jer razvijaju motoriku i inteligenciju – kaže učiteljica Baričević, koja nekim tehnikama ručnog rada poučava i svoje učenika kroz aktivnosti Učeničke zadruge „Ključ“.

Uz tekst je tek dio radova učiteljice Baričević, a više fotografija možete pogledati na njenom blogu na poveznici  http://rukotvorine-emily.blogspot.hr/2011/02/cuncanje-cunak-cipka-tatting-lace.html ili na facebook stranici  https://www.facebook.com/nakit.cipka  
/Mihaela Miklečić, 7.b; foto: M.M. i S.L./

Čunčanu čipku izrađivali  irski mornari

Prema riječima učiteljice Baričević, čunčana čipka porijeklo vjerojatno vuče iz Irske,  s početka 19. stoljeća. Prema legendi izrađivali su je mornari,  a po povratku s plovidbe različite ispletene motive poklanjali su svojim djevojkama.

Učiteljica Baričević kaže da bi voljela da čunčana čipka postane križevački brand. Ispričala nam je i da je u Križevcima čunčanu čipku prva izrađivala Milica Jembrek. Ona je izrađuje već više od 30 godina, a naučila ju je po savjetima iz časopisa “Burda”.

pizap.com14533155508271 pizap.com14533156377041 pizap.com14533160009051