Home Riječi Holografija na pozornice vraća preminule zvijezde

Holografija na pozornice vraća preminule zvijezde

Hologram

HOLOGRAFIJA NA POZORNICE VRAĆA PREMINULE ZVIJEZDE

Hologramski koncert Michaela Jaskcona u Zadru
Hologramski koncert Michaela Jaskcona u Zadru

U Zadru po prvi puta u Hrvatskoj održan hologramski koncert

hologram__jelka_1451551875U Zadru je od Božića do Nove godine iz mora izranjala ukrašena božićna jelka. Tako nešto prvi put se dešavalo u Hrvatskoj i taj su događaj hrlile gledati tisuće ljudi.

Nije se radilo o čudu, već optičkoj iluziji mogućoj zahvaljujući holografiji. To je postupak stvaranja i reproduciranja trodimenzionalnih slika na fotografskoj ploči primjenom lasera.

Enciklopedija hr. piše da se hologram, tj. slika koja se dobiva korištenjem takve tehnike, od dvodimenzionalne fotografske snimke „razlikuje po tome što uz raspored i intenzitet svjetlosnih valova, odraženih od snimanog objekta, bilježi i njihov smjer i fazu“. Zbog toga se stvara dojam prostornosti  kao kod pravih predmeta.

Zadrani su otišli i korak dalje i na dočeku Nove  godine (2016.)  upriličili su i hologramski koncert Michela Jackonsa, ali kako piše zadarski.hr, koncert publiku nije previše oduševio jer se radilo o hologramu nekog Jackonsova imitatora. Takvi hologramski koncerti u svijetu više nisu rijetkost, a 2012. senzacija je bio hologramski koncert preminulog repera Tupaca Shakura. (Insert iz koncerta repera Snoop Dooga s hologramom Tupaca Shakura pogledajte na poveznici ispod teksta.)

reper Tupac Shakur
reper Tupac Shakur

Prema pisanju portala nacional.hr, od jeseni prošle godine legendarna američka jazz pjevačica Billie Holiday, na kocertnu pozornicu New Yorka, vraćena je 56. godina nakon smrti u hologramskom obliku.

Vidjet ćemo hoće li za koju godinu hologramski koncerti biti posve uobičajena stvar, no zasad su rijetki jer je holografija skupa tehnika. Koncert u Zadru i pojavljivanje jelke, koštalo je 120.000 kuna.220px-EUR_5_holographic_band

Osim u umjetnosti, hologrami su danas gotovo svakodnevno prisutni. Može ih se vidjeti na kreditnim karticama, na novčanicama, a u zadnje vrijeme navodno i na odjeći. Takvi hologrami služe kao zaštita protiv krivotvorenja.

Zahvaljujući tehnici holografije, za desetak godina na tržištu bi mogli biti dostupni televizori koji će moći prikazivati 3-D slike. Taj podatak piše na web stranici fer.hr, na kojoj smo pročitali i da se razvija i tehnologija kako bi se hologrami koristili za pohranu podataka. Kad se ta tehnologija usavrši, navodno će npr. cjelokupni fond jedne nacionalne knjižnice moći biti pohranjen na područje veličine kockice šećera. /Jasmina Funtak, 7.b; fotografije preuzete s interenta/

Hologrami u filmskoj industriji

Hologrami se već koriste i u filmskoj industriji. Oni koji su imali prilike gledati serijal „Star Trek“ možda znaju da medicinsko osoblje u Starfleet letjelicama zamjenuje hologram Doctor.

Za primjer korištenja holograma na filmu, na već spomenutoj web stranici fer.hr, uzet je i „Star Wars“ filmski serijal Geogra Lucasa. Jedan od korištenih holograma u tom filmskom serijalu je i Hologram Fun Center, koji Star Wars civilima omogućavao ‘posjet’ egzotičnim lokacijama, mjestima za zabavu ili bilo kojem mjestu koje požele.

Princip holografije otrkiven još 1948.

Princip holografije davne 1948. otkrio je Nobelovom nagradom nagrađen mađarski znanstvenik Dennis Gabor. No, praktična primjena holografije omogućena je tek šezdesetih godina 20. stoljeća otkrićem lasera.

 

Must Read

Bio sam žrtva nasilnog srednjoškolca, ali samo u filmu

Robert Šok piše o dojmovima s bjelovarskog  Malog DOKUartu Mislim da smo snimili dobar film...

U ponedjeljak svečanost u povodu početka izgradnje vrtića

Gradi se vrtić za 60 djece Nakon što je proljetos započela gradnja dječjeg vrtića u Fodrovcu, ovih  dana...

Nasilje je česta tema malih filmaša

Na 57. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece prikazano 89 filmova Da bi snimali dobre filmove važno je gledati...

Pjevali smo i plesali na kalničkom Danu škole

OŠ Kalnik jučer je obilježavala Dan škole, a naš zbor i plesna skupina nastupili su kao gosti na njihovoj priredbi. Tom smo prilikom, osim...

Najveća i najljepša močvara

Stručnjaci predviđaju da bi najveća močvara na svijetu mogla nestati za 50 godina Više od 40 posto ukupnog broja...