Skip to Content

Endi: s predrasudama o plesu se ne zamaram

Teen zvijezda

ENDI: S PREDRASUDAMA O PLESU SE NE ZAMARAM

nastup Algoritam obrezana

Neki ga uspoređuju s Justinom Biberom, a neki s Billy Elliotom

 

endi s telefonomPleše od djetinjstva. a za plesni talent Endija Schröttera(16) pročulo se zahvaljujući emisiji „Supertalent“ , u kojoj je nastupao tri godine zaredom. Potom je krenuo i u pjevačke vode. Zapažen je postao već nakon prvog spota „Atom“, koji je na Youtubu pregledan preko 2 milijuna puta. Nedavno je objavio i prvi album pod naslovom „Da se mene pita“. Sa sve popularnijom teen zvijezdom razgovarali smo zahvaljujući njegovom menedžeru Mihovilu Beku i programu Skype, koji nam je omogućio da s njim pričamo iz njegova doma u Pakracu.

Popularni Endi, kojeg neki uspoređuju s Justinom Biberom, a neki s Billy Eliotom, razgovarajući s nama bio je vrlo srdačan i simpatičan. Družeći se s njim, putem Skype-a preko pola sata, doznali smo kako se nosi sa slavom, kakvi su mu planovi, te još puno zanimljivih detalja o njemu.

Kako se nosiš sa slavom?
Od početka mi je bilo čudno, s vremenom sam se naviknuo i sad mi je čak i zanimljivo. No, važno mi je da sam okružen dobrim ljudima koji me ne dopuštaju da visoko poletim jer tko poleti visoko, nisko pada. obozavatelji 1

Nakon uspješnih plesnih nastupa u „Supertalentu“ krenuo si i u pjevačke vode, kako to?
U plesu sam već niz godina, a da imam smisla i za pjevanje primjetio je moj kum Mihovil Bek. On mi je sada i mendežer. Snimili smo prvu pjesmu “Atom” i otad je krenulo.

Nedavno je izišao i tvoj prvi album?

Album „Da se mene pita“  predstavili smo 29. studenog (2014.)  u kinu CineStar Arena IMAX-u. Album ima 10 pjesama, pet je novih, a sadrži i već poznate pjesme “Atom”, “Sve je ok”, “Reci mi nešto o sebi”, “Ja” i “Hajde da ludujemo”.

Koja ti je pjesma s albuma najdraža?

Teško mi je odrediti najdražu, no možda je nekako najposebnija pjesma „Ja“. Poslušajte je, mislim da će vam se svidjeti. Endi album

S kim si sve surađivao na pripremi albuma?
Ekipa suradnika je brojna: Andrea Čubrić, Bojan Šalamon Shalla, Zdeslav Klarić, Robert Krkač, Tihomir Preradović, Ines Prajo te Arijana Kunštek, a vrlo značajna je bila pomoć i Žaka Houdeka, koji je vokalni supervizor albuma. Mislim da boljeg mentora nisam mogao dobiti.

U spotu „Hajde da ludujemo“ imaš vrlo zanimljive kostime. Tko ih je izradio?
Za njih je zaslužan dizajner Marijan Miše. Njemu je inspiracija bila Tajčina narančasta haljina u kojoj je nastupala 1990. kad je izvela tu pjesmu.

Imao si već puno nastupa, pamtiš li nešto neobično s nekog od nastupa?
Poslije jednog nastupa prišala mi je majka djeteta u kolicima i rekla da je njeno dijete jako sretno kad sluša moje pjesme. To je bio baš emotivan trenutak i i to je situacija koju ću pamtiti cijeli život.

Algoritam potpisivanjeKako to da si odabrao nastaviti školovanje u Zagrebu. Nedostaje li ti Pakrac?
Pakrac mi jako nedostaje i kad god imam mogućnosti dolazim kući, ali zbog plesa sam otišao u Zagreb još u 8. razredu. Sad sam učenik 3. razreda Škole za primjenjenu umjetnost i dizajn i uz to idem i u Školu za suvremeni ples Ane Maletić.

Jeli naporno ići u dvije škole, imaš li vremena za hobije i izlaske?

Uz dobru organizaciju snalazim se i vrlo dobar sam đak. Za hobije baš nemam vremena. Prije, od jedanaeste godine, nekih godinu i pol,  bavio sam se kick boxingom, čak sam bio i prvak države. U Zagrebu ponekad odem u kino i to je to. Ne izlazim baš ni u Pakracu, osim za rođendan.

Što radiš pod ovim praznicima?

Baš sam nekidan skinuo super aplikaciju za filmove. Puno gledam filmove, čitam i igram igrice.

Naj film, knjiga i igrica?

Endi s nama na Skype-u

Endi s nama na Skype-u

Puno je filmova koje volim, a među najboljima mi je film „Majstori iluzije“. Volim i čitati i „Algoritmov“ sam ambasador čitanja, a jedna od naj knjiga mi je „Gregov dnevnik“. Što se igrica tiče, trenutno me okupiraju nogometne igrice jer nema dobrih plesnih.

U čemu više uživaš u plesu ili pjevanju?
Drago mi je i jedno i drugo. Najbolje kao kombinacija.

U plesu si imao dosta zapaženih rezultata?
Osvojio sam dosta nagrada u plesu, a posebno sam ponosan na treće mjesto sa Svjetskog prvenstva u plesu ESDU World Dance Masters-Dancestar (Poreč 2012.) te na drugo mjesto na državnom prvenstvu „Dance star“ (2011. Rijeka). U Rijeci sam osvojio i nagradu za najbolji talent u muškoj konkurenciji.

s medomČitali smo neke članke u kojima te uspoređuju s Billy Eliotom?
Obožavam taj film i gode mi usporedbe s Billyem. Volio bih u plesu uspjeti poput njega. I ja sam iz malog mjesta, no za razliku od Billya moja obitelj davala mi je podršku i nisu imali predrasude prema bavljenju plesom. Zahvalan sam svojim roditeljima što su mi podrška i cijenim što su me zbog „Supertalenta“ vozali u Zagreb, Rijeku, Split. Bilo je predrasuda izvan obitelji, iz okoline, ali s tim se nisam zamarao. Postoji percepcija ako si muško moraš se baviti nogometom, boksom ili nekim sličnim tzv. muževnim sportom. Ja se s tim nisam opterećivao. To preporučam i svima onima koji misle da imaju neki talent, a boje ga se pokazati zbog predrasuda drugih. Ne bojte se, pokažite svoj talent i kad-tad netko će vas primjetiti. Nemojte se bojati komentara drugih. Jednostavno treba zacrtati svoj put i pratiti ga, a sve ostalo treba micati sa strane.

Vaše novinarke

Vaše novinarke za razgovora s Endijem

Kakvu muziku najradije slušaš i koji su ti pjevači najdraži?
Najviše slušam pop muziku, a što tiče izvođača kod nas mi je na prvom mjestu Žak Houdek. Od stranih to su oni koji ujedinjuju muziku i ples, npr. Bruno Mars, Justin Timberlake, Justin Biber

Planovi za budućnost?
Planovi u bliskoj budućnosti vezani su uz promociju albuma. Kasnije bih volio izdati i novi album. Volio bih i upisati plesnu akademiju. Još ne znam gdje, kod nas ili u inozemstvu. O tome gdje se upisati, počet ću intenzivnije razmišljati iduće godine. /Nikolina Žugec, 8.a; fotografije preuzete s intenreta; S.L./

 

Poslušajte Endijeve pjesme

Na poveznicama ispod još nekoliko Endijevih fotografija dostupni su spotovi; Atom, Volim ovaj Božić, Sve je OK, Hajde da ludujemo i nastup sa “Supertalenta”.

eni kostimi14215875395723

plesni nastupi

Endi i Zak