Skip to Content

Neki stražare dok drugi jedu

Merkati

NEKI STRAŽARE DOK DRUGI JEDU

1367552098_1

Svi pripadnici skupine podređeni su glavnom – alfa paru

merkati2Timaritelji zagrebačkog zoološko vrta za merkate kažu da su među najsimpatičnijim životinjama u ZOO-u, a ove male životinjice rijetkog smećkastog krzna, teške svega do kilogram i dugačke do 35 centimetara, osim posjetiteljima zoloških vrtova zbog svog ponašanja izuzetno su zanimljive i biolozima.

Jedno istraživanje biologa o merkatima, započeto 1993., provodilo se čak 15 godina u njihovim staništima u pustinji Kalahari u Africi. To su istraživanje vršili znanstvenici sa Sveučilišta Cambridge u Velikoj Britaniji, a posebno su ih zanimali odnosi merkata u skupini.

Ovi živahni sisavci, iz porodice mungosa, žive u skupinama. U skupini ih je obično do 50,  a znanstvenici su proučavajući ih, uočili da si međusobno puno pomažu. Ispomažu si pri hranjenu i dojenju mladunaca, održavanju jama u kojima žive, a posebno je zanimljiv njihov običaj stražarenja. Dok se većina skupine hrani, neki drže stražu kako bi ih upozorili na neprijatelje. Stražari promatraju s povišenog mjesta, u prosjeku s visine oko 60 centimetara, a uočeno je da su se neki penjali čak i na drvo visine do 6 metara.

1367552152_16

No, merkati imaju i neke manje simpatične navike. Na primjer na čelu njihovih skupina je par koji određuje pravila (znanstvenici ih nazivaju alfa parom), a ostali su im potčinjeni. Taj alfa par stvara 80 posto potomstva. Ukoliko neka druga ženka iz skupine čeka mlade istovremeno kad i alfa ženka, nju protjeruju iz skupine.

Na linku ispod plakata pogledajte kako se merkati u zagrebačkom ZOO-u snalaze kad im sakriju cvrčke, njihovu omiljenu poslasticu. /Katarina Pacur, 6.c ; fotografije preuzete s interneta; izvori: Wikipedia; scienceinschool;tportal;cudaprirode/

Prezentacija Glogster (Merkati)

Glogster plakat Barbare Martak, 6. c

1367552156_12

Jeste li znali….

….. Afrički starosjedioci smatraju da su merkati anđeli, koji štite ljude od đavla ili vukodlaka.
….. Rep merkata dug je do 25 metara, imaju duge tanke noge s prilično velikim kandžama.
…. Merkati mogu imati mlade kad navrše godinu dana. Najčešće mladunce imaju tokom ljeta, a u        jednom  leglu obično je do 4 mladunca. Mladi iz jazibne izlaze nakon tri tjedna, a sa 6 se počinju samostalno hraniti.
….. Alfa parovi žive od 6-10 godina
…. Merkati se uglavnom hrane kukcima, manjim sisavcima, gušterima, zmijama i jajima.
….. Prilično su otporni na otrov zmija i škorpiona.
….. Odrasli merkat može za samo nekoliko sekundi iskopati količinu pijeska čija težina odgovara njegovoj tjelesnoj masi.

1367552114_7