Skip to Content

Stunter Špoljar vozi i bez kotača

Vratolomije na Yamahi

STUNTER ŠPOLJAR VOZI I BEZ KOTAČA

oboje stoje

Špoljar i Vlašić

Moto stunt je vještina akrobatske vožnje na motoru

Na prednjem kotaču svoje Yamahe Dejan Špoljar može voziti 170 metara, na zadnjem 30 kilometara bez zaustavljanja, a voziti se na motoru može čak i kad skine prednji kotač. No, to su tek neki od preko pedesetak trikova koje ovaj 33-godišnji mladić iz sela Jablanca kod Zaprešćića, izvodi na svoje dvije Yamahe. Iako se pojedine akrobacije u moto stuntu, kako se naziva vještina kojom se bavi Špoljar, zovu trikovi, tu nema nikakvih iluzija kao u mađioničarskim nastupima i Špoljar zaista izvodi sve te vratolomije.

ljubljenje odrezana 2

 

Stunter laksaČesto mu se u izvođenju akrobacija na motoru pridružuje i njegova zaručnica Mateja Vlašić i nekoliko prijatelja, pa neke trikove ponekad izvodi i s još tri osobe na motoru. Razgovarajući sa Špoljarem i Vlašić putem Skype-a, doznali smo da je motor počeo voziti od šestog razreda osnovne škole, a moto stuntom bavi se 9 godina. Djevojka mu se u izvođenju akrobacija pridužila gotovo od početka njegovog bavljenja stuntom.

Špoljar i Vlašić

Svoj prvi trik, vožnju na zadnjm kotaču u krug, vježbao je tri tjedna. – Neke trikove vidio sam na Youtubu, a puno njih osmislio sam sam – rekao nam je Špoljar, dodavši da mu sad ne treba toliko vremena da uvježba neki trik. Jedan od trikova koje često izvodi je vožnja na zadnjem kotaču s nogama preko volana i bez upotrebe ruku. Često izvodi i trik kad s motora u vožnji napravi salto. Na motoru u vožnji može napraviti i stoj na glavi, a kad želi motorom pali i vatru i izvodi brojne druge trikove od kojih publika ostaje bez daha.

na glavi

Kondiciju stječe radeći u šumi

StojiNajzahtjevniji trik koji izvodi, po njegom mišljenju, je onaj kad se u vožnji zarotira za 180 stupnjeva i stane nogama na rezervoar i potom nogama upravlja motor. Ipak njemu je najdraži, a primjećuje da je i publici najatraktivniji, trik kad se vozi na zadnjem kotaču pri čemu ljubi svoju djevojku Mateju dok je ona leđima naslonjena na rezervoar motora.

Za izvođenje ovih vratolomnih trikova  Špoljaru, osim puno vježbanja  treba i puno snage, a nju stječe u šumi gdje pomažući ocu radi kao drvosječa. No, njegov otac, za razliku od majke, nije pristalica sinova hobija i nikad ne dolazi na njegove nastupe,  na kojima ponekad bude i po nekoliko tisuća ljudi. – Otac je moje nastupe gledao  samo na televiziji, ali uživo  nikad.  On kaže da je to zabava za bedake – priča Špoljar koji smatra da je stunt umjetnost. Većina njegovih prijatelja i susjeda ponosna je na njegovo umijeće. Tek rijetkima smeta, a najupornija je jedna gospođa koja ga je puno puta prijavljivala policiji kad vježba iako on ima službeno odobrenje da može trenirati na parkiralištu pored zgrade Baumaxa u Jankomiru.paljenje vatre

Surađuje s Policijskom akademijom i cirkusom

Na njegove vratolomije na motoru ne ljuti se ni policija jer ih ne izvodi na cesti niti u prometu, a s Policijskom akademijom surađuje već 4 godine. U njihovoj školi sigurne vožnje demonstira što se sve s motorom može činiti. Svoje umijeće, osim u Hrvatskoj, pokazivao je u Mađarskoj, Srbiji, Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini. Godišnje ima po 50-tak nasupta, a oko godinu i pol surađuju s cirkusom Eldorado iz Dubrovnika, te nakon njihovog iluzionističkog izvodi svoj moto šou. – U Dubrovačkom listu nedavno su za naš šou napisali „Bio je to cirkus kakav nikad niste vidjeli“ – s ponosom ističe Špoljar, dodavši da njegov moto šou može potrajati i po sat vremena zbog broja trikova koje zna izvoditi.

zadnji

DEJAN bez kotaca_23Jedno vrijeme se i natjecao u moto stantu i ima 5 osvojenih pehara s Grobnika, no natjecanja mu više ne čine zadovoljstvo. – Više me veseli kad svojim umijećem zadivljujem publiku, a publika i uzbuđenje koje ide uz ove akrobacije su mi motiv da se stuntom nastavim baviti sve dok budem mogao – ističe Špoljar.

Kakve sve akrobacije na svojim Yamahama može izvesti Dejan Špoljar pogledajte u prilogu iz emisije „Dobro jutro“,  na priloženoj poveznici. /Veronika Tomak, 8.a; fotografije preuzete sa Špoljareve facebook stranice /

Više vježbe manje straha

metenjeRazgovarajući sa Špoljarom doznali smo da je vježbajući akrobacije padao puno puta, možda i tisuću, kako kaže, no najozbiljnija povreda bila je slomljena nadlaktica lijeve ruke. Što duže vježba, padova je manje kao i straha. Ni njegova zaručnica Mateja, ujedno i najčešća partnerica u akrobacijama više ne osjeća strah jer iza njih su godine vježbe i međusobnog povjerenja.

Ona nam je ispričala da je njoj najzahtjevniji trik kad Dejan izvadi prednji kotač od motora i vozi na zadnjem, a ona mora utrčati i ubaciti se na motor.

Specijalno dorađeni motori

Da bi svoje trikove mogao izvoditi na što sigurniji način potreban je i pouzdan motor i to ne onakav kakav se kupi u dućanu već specijalno dorađeni.

Kako je po struci mehaničar, on je svoje dvije Yamahe dorađuje sam i uz pomoć prijatelja, a dijelove za potrebne prerade omogućuju mu sponzori.  Među njima je i tvrtka Yamaha, čije motore obožava, pa i na ruci ima istetoviran znak Yamahe.