Home Kultura Na LiDraNu smo upoznale šegrta Hlapića

Na LiDraNu smo upoznale šegrta Hlapića

Državna smotra

NA LiDraNu SMO UPOZNALE ŠEGRTA HLAPIĆA

Fabijan Lončar, Emina Baričević, Ana-Marija Ferenčak i Antonija Kos
Fabijan Lončar, Emina Baričević, Ana-Marija Ferenčak i Antonija Kos

Trodnevno duženje u Primoštenu nagrada najboljima u državi u scenskom, literarnom i novinarskom izrazu

Marko mi te volimo i mačak mi te volimo, odjekivalo je dvoranom uz gromoglasni pljesak, nakon nastupa Marka Ugarkovića na završnoj svečanosti LiDraNa u Primoštenu (25.3. 2014). Marko iz Korenice, publiku je oduševio monologom Sanje Pilić „Mjesec ljubavi“ u kojem je pokazao svoj glumački talent i sve nas dobro zabavio imitirajući mačje mjaukanje.

Marko Ugarković
Marko Ugarković

Je li zvijezda rođena, tek će se vidjeti, no među 300-tinjak učenika iz cijele Hrvatske koji su tri dana predstavljali svoje škole na državnom LiDraNu zasigurno će biti i onih koji će nastaviti baviti kulturom jer ih je na to usmjerilo sudjelovanje na LiDraNu. Slično je kazao i Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, istaknuvši i da su nekadašnji LiDraNovci postali važne osobe u hrvatskoj kulturi.

Tko zna možda jednog dana i Marko postane slavni glumac, a možda to bude naš Fabijan Lončar ili Saša Biljanović, koji je već snimio i svoj prvi film. Biljanović je naime, glumio šegrta Hlapića u filmu Silvija Petranovića, a u Primoštenu je mnoge osvojio svojom izvedbom pjesme Josipa Pupačića „More“.

No, na LiDraNu nisu bili samo učenici talentirani za glumu, već i oni koji se bave literarnim i novinarskim izrazom. Na završnoj svečanosti imali smo prilike vidjeti neke od najzanimljivijih literanih i novinarskih radova, školskih listova i radio emisija.

Dojmila nas se emisija o Romima

I mi smo na LiDraNu sudjelovali s radio emisijom. Naša emisija “Djeca i reklame” bila jedna od ukupno 7 odabranih, a na državno su se nakon nekoliko godina pauze plasirale i dvije radio igre. Sve su emisije i radio igre bile vrlo zanimljive, a najviše nas je dojmila “Između mene i tebe” . Tu su emisiju pripremili učenici iz OŠ Mursko Središće, a tema emisije su predrasude prema Romima.

Antonija i Ana-Marija s Adrijanom Tonašić, Ladom Martinac Kralj i Srđanom Nogićem - članovima  povjerenstva za radijske emisije
Antonija i Ana-Marija s Adrijanom Tomašić, Ladom Martinac- Kralj i Srđanom Nogićem – članovima povjerenstva za radijske emisije

Sve emisije slušali smo za okruglim stolom, a nakon slušanja u vrlo opuštenoj atmosferi primjedbe i pohvale iznosili su članovi povjerenstva, a mogli smo to činiti i svi mi. Iako nam se činilo da će biti naporno odslušati svih 9 emisija, preživjele smo i naučile mnogo toga novog.

I na kraju malo statistike. Tijekom 3 dana LiDraNa (od 23. do 25. 3.) u hotelu Zora u Primoštenu bilo nas je oko 300. Na pozornici je zveden 41 pojedinačni scenski nastup i 21 dramska predstava. Predstavilo se 15 školskih listova, 9 radio emisija, 15 novinarskih i 30 literarnih radova. /Antonija Kos; fotografije: S.L./

Fabijanov treći Lidrano

Fabijan Lončar

Našem Fabijanu Lončaru ovo je bio treći uzastopni nastup na državnom LiDraNu.

Ovaj puta predstavio se s Baladama Petrice Kerempuha. Mentorica mu je kao i prethodna dva puta bila učiteljica Emina Baričivić.

 

 Na LiDraNu zabavno i uvečer

Saša Biljanović - glavni junak filma "Šegrt Hlapić"
Saša Biljanović – glavni junak filma “Šegrt Hlapić”

U večernjim druženjima imali smo prilike upoznati simpatičnog Sašu Biljanovića, glavnog junaka filma “Šegrt Hlapić”, kao i mnoge druge sudionike LiDraNa.

Bilo se je lako upoznavati se jer su svi bili opušteni, pa smo stekle prijatelje iz cijele zemlje.

Must Read

Bio sam žrtva nasilnog srednjoškolca, ali samo u filmu

Robert Šok piše o dojmovima s bjelovarskog  Malog DOKUartu Mislim da smo snimili dobar film...

U ponedjeljak svečanost u povodu početka izgradnje vrtića

Gradi se vrtić za 60 djece Nakon što je proljetos započela gradnja dječjeg vrtića u Fodrovcu, ovih  dana...

Nasilje je česta tema malih filmaša

Na 57. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece prikazano 89 filmova Da bi snimali dobre filmove važno je gledati...

Pjevali smo i plesali na kalničkom Danu škole

OŠ Kalnik jučer je obilježavala Dan škole, a naš zbor i plesna skupina nastupili su kao gosti na njihovoj priredbi. Tom smo prilikom, osim...

Najveća i najljepša močvara

Stručnjaci predviđaju da bi najveća močvara na svijetu mogla nestati za 50 godina Više od 40 posto ukupnog broja...