Home Istražili smo Kupujmo samo ono što nam treba - 6

Kupujmo samo ono što nam treba – 6

Imati ili biti

KUPUJMO SAMO ONO ŠTO NAM TREBA

djecareklame
Profesorica Grbić: Nije dovoljno samo pričati da su reklame štetne

Roditelje su na prvo mjesto, isticali svi naši sugovornici, kad smo ih pitali tko bi trebao štititi djecu od sve agresivnijeg utjecaja reklama. Međutim, svi su složni da roditelji nisu jedini koji bi, kod nas djece, trebali izgrađivati kritičko mišljenje i učiti nas da kupujemo samo ono što nam treba.

Mila Jelavić, pravobraniteljica za djecu, smatra da važnu ulogu treba imati i država. Država bi osim donošenja zakona kojima se reguliraju načini oglašavanja, trebala voditi brigu i da oglašivači ne krše propisane zakone, napominje Jelavić. Uz roditelje i državu, po mišljenju pravobraniteljice, veliku ulogu treba imati škola.

Antonija, profesorica Grbić, Ana-Marija i Veronika
Antonija, profesorica Grbić, Ana-Marija i Veronika

Da bi škole trebale imati daleko značajniju ulogu u zaštiti djece od utjecaja reklama nego što je imaju sada, smatra profesorica Valentina Grbić. Ona se zalaže da djecu o reklamama i metodama kojima one žele utjecati na nas, treba podučavati na osmišljenim radionicama.

– Nije dovoljno samo pričati reklame su štetne, nego treba dati konkretne primjere njihove manipulacije kako bi se na taj način razvijalo kritičko mišljenje kod djece – ističe Grbić. Ona nam je spomenula i jedan od primjera kojim na radionicama nastoji djeci ukazati na manipulativne pokušaje oglašivača. – Kako bih im privukla pažnju na samu nelogičnost reklama i pokazala kako je ono što reklame govore ponekad daleko od istine i stvarnosti, prikažem im i neke reklame iz prošlosti. Npr. u reklami za Karlovačko pivo (iz razdoblja oko 1910.), isticalo se da je to pivo koje pouzdano deblja tri kilograma u dva tjedna. Naime, tad ideal ljepote nije bila mršavost, nego popunjenost. Onda im pokažem današnje reklame za pivo, koje nas uvjeravaju da pivo ne deblja, ne napuhuje i slično – ispričala nam je profesorica Grbić.

tv24Dok se u školama ne počne organizirati više ovakvih radionica, kakve spominje profesorica Grbić, nadamo se da su vam, dragi naši kolege, i ovi naši tekstovi, uspjeli barem malo, razobličiti trikove kojima se koriste oglašivači u namjeri da nas uvjere da kupujemo ono što nam oni nameću. /Antonija Kos,; fotografija: S.L.; ilustracije preuzete s interneta/

 

TBF, Dubioza kolektiv  i reklame

U želji da još malo ostanete s nama i promišljate o reklamama, pozivamo vas da kliknete na našu rubriku RIV (radio i video) poslušate i našu radio emisiju “Djeca i reklame.

U emisiji će, neki od vas čuti i svoje glasove, a moći ćete čuti i kako su nam u ostvarenju emisije pomogli TBF i Dubioza kolektiv.

 

Must Read

Bio sam žrtva nasilnog srednjoškolca, ali samo u filmu

Robert Šok piše o dojmovima s bjelovarskog  Malog DOKUartu Mislim da smo snimili dobar film...

U ponedjeljak svečanost u povodu početka izgradnje vrtića

Gradi se vrtić za 60 djece Nakon što je proljetos započela gradnja dječjeg vrtića u Fodrovcu, ovih  dana...

Nasilje je česta tema malih filmaša

Na 57. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece prikazano 89 filmova Da bi snimali dobre filmove važno je gledati...

Pjevali smo i plesali na kalničkom Danu škole

OŠ Kalnik jučer je obilježavala Dan škole, a naš zbor i plesna skupina nastupili su kao gosti na njihovoj priredbi. Tom smo prilikom, osim...

Najveća i najljepša močvara

Stručnjaci predviđaju da bi najveća močvara na svijetu mogla nestati za 50 godina Više od 40 posto ukupnog broja...