HomePovećaloPravobraniteljica tražila zabranu reklamiranja piva - 5

Pravobraniteljica tražila zabranu reklamiranja piva – 5

Neetične reklame

Pravobraniteljica tražila zabranu reklamiranja piva – 5

Učiteljica Svoboda: Po školama se rade kampanje protiv alkohola, a u medijma se propagira

U trgovinama Konzuma ljetos je organizirana nagradna igra “Štrumpforija”. Učesnici su morali sakupiti album sa sličicama, ali sličice se nisu mogle kupiti već su se dobivale u Konzumu za svakih 75 potrošenih kuna, ili kupnjom posebno označenih proizvoda. To je samo jedna od neetičnih reklama usmjerenih na djecu, zbog kojih se roditelji obraćaju Uredu pravobraniteljice za djecu.

Pravobraniteljica Mila Jelavić, rekla nam je da je  njen Ured upozorio Konzum zbog ove reklame jer su “očito računali na pritisak djece na roditelje, budući da se za veći iznos kupnje kupac nagrađuje nagradom privlačnom djeci”.Konzum-trese-strumpforija_sasocial_facebook_push

U Uredu pravobraniteljice puno se bave reklamama koje djeci upućuju skrivene poruke. Među njih Jelavić ubraja i reklame za pivo. Takve su reklame posebno problematične jer, kako ističe pravobraniteljica, povezuju alkohol i sport. – Reklamiranje piva posebice se povećava uz velika sportska natjecanja, tako mnogi mladi možda dobiju poruku da je to normalno i preporučljivo u tim prilikama konzumirati alkohol – kazala nam je pravobraniteljica. Dometnula je da ona drži da je pivo alkohol, unatoč pravilnicima koji pivo svrstavaju među prehrambene proizvode.

Prema istraživanjima dečki se najčešće opijaju pivom

Ured pravobraniteljice zbog reklama za pivo je  od mjerodavnih tražio ukidanje reklamiranja piva ili barem zabranu reklamiranja prije  22 sata. Uz svoje su zahtjeve prilagali  i rezultate ESPAD-ovih istraživanja. Posljednje je provedeno u 2011. u 36 zemalja, a Hrvatska se nalazi u gornjoj trećini, na 12 mjestu. Iz tog istraživanja proizlazi da se broj konzumenata alkohola među mladima u Hrvatskoj povećava. Među njima, kad su dečki u pitanju, prednjači pivo. Ipak, unatoč brojnim pokušajima Ureda pravobraniteljice, pivo se i dalje reklamira.

slika4Na reklamiranje piva jako se ljute i naši učitelji. Učiteljica Nataša Tumpak-Brčić također smatra da je pivo alkohol. Istog je mišljenja i učiteljica Blaženka Svoboda, koja upozorava da nije nevažno u odnosu na djecu što su reklame za pivo najatraktivnije, najduhovitije i s glumcima koje inače rado gledamo. – U isto vrijeme, po školama se rade kampanje protiv alkohola, a u medijima se alkohol propagira – ističe učiteljica Svoboda.

Pravobraniteljica nam je kazala da postoji Zakon o nedopuštenom oglašavanju, ali napominje i da oglašivači uspješno “hodaju po rubu” kako ne bi bili u nesuglasju sa zakonom, a da ipak ostvare svoje namjere u nastojanju manipuliranja potencijalnim potrošačima. /Katarina Pofuk, 8.a; fotografije preuzete s interneta/

Must Read