Home Povećalo Često djeveruša, nikad mladenka! - 4

Često djeveruša, nikad mladenka! – 4

Hvatači pozornosti

ČESTO DJEVERUŠA, NIKAD MLADENKA!

Reklame se služe i seksualnim aluzijama da bi privukle pozornost

diesel_stupid_print_10     Be-Stupid-20-o

Razgovarajući s profesoricom Valentinom Grbić, doznali smo da su neki od hvatača pozornosti u reklamama: jezik, slika, zvuk, razni efekti, humor, a postoje i tzv. socijalni hvatači pozornosti. Pojasnit ćemo djelovanje nekih od navedenih hvatača pozornosti.

Jezik reklama nastoji biti što sugestivniji, pa se u reklamama često koriste imperativni oblici i usklične rečenice („Pričajmo Tomato!), metafore („Da bi naranča postala breskva“- reklama za anticelulitnu kremu). Često se aludira na poslovice („Po Žuji se dan poznaje“). – Uobičajena je praksa stavljanja imena robne marke ispred generičkog pojma. Jedan od najpoznatijih primjera je Milka čokolada, a ne čokolada Milka. Time nam se želi reći da to nije samo jedna od čokolada – ističe profesorica Grbić.

Humor je vrlo uspješan hvatač pozornosti jer nas opušta i navodi na smijeh. Kad smo razgovarali s učenicima, pitajući ih koje reklame znaju napamet, dosta njih odrecitiralo nam je baš reklame koje su im smiješne. (Neke od njih mogu se čuti u našem zvučnom prilogu „Djeca i reklame“.)
often-a-bridesmade-never-a-brideMeđu češće korištene socijalne hvatače pozornosti spadaju: djeca, kućni ljubimci, seksualne aluzije. – Na primjer korištenjem djece u reklamama želi se utjecati na zaštitničke roditeljske osjećaje – pojašnjava Grbić. Ona nam je objasnila i kako je osjećaj straha i srama od zadaha uspješno na tržište probio vodicu za ispiranje usta Listerin. Proizvođač je svoju vodicu za usta lansirao uz poruku „Često djeveruša, nikad mlada“, sugerirajući da se djevojke neće udati ne koriste li tu vodicu.(Film sa sličnim naslovom, nastao je znatno kasnije.)


Dizelova “Be stupid!” kampanja zabranjena

Grbić nam je objasnila i kako je pažnju potencijalnih kupaca kroz svoju reklamu želio privući Dizel (marka odjeće) . – Njihova se ideja privlačenja mladih zasniva na ideji da će nam za oko zapeti nešto apsurdno, nešto što nema veze s logikom. Zato na plakatu, u jednoj reklamnoj kampanji nazvanoj „Be stupid“ , na slonu sjedi čovjek odjeven u Dizelove traperice, a uz to su napisali „Kada ne bismo imali glupe ideje, ne bismo uopće imali zanimljive ideje“. Ta reklama poručuje možeš biti i glup, ali ako nosiš Dizelove traperice, dobra zabava je zajamčena – kazala nam je Grbić, dodavši da je ta reklamna kampanja zbog obezvrjeđivanja obrazovnog procesa,  kasnije ipak zabranjena u nekim zemljama.Be-Stupid-36-a

O primjerima neetičnog oglašavanja usmjerenog na djecu razgovarali smo i s pravobraniteljicom Milom Jelavić, a o tome čitajte u slijedećem tekstu. /Veronika Puškar, 8.c; fotografije preuzete s interenta/

 

Must Read