Home O nama Naša Ivona pohađa jedinu petogodišnju srednju školu

Naša Ivona pohađa jedinu petogodišnju srednju školu

Medicinska škola

NAŠA IVONA POHAĐA JEDINU PETOGODIŠNJU SREDNJU ŠKOLU

Ivona Mrazović na praksi
Ivona Mrazović na praksi

Mrazović: Čujem da je gotovo nemoguća misija upisati medicinski fakultet nakon srednje medicinske. To je škola koja vas priprema za posao

Jedina petogodišnja srednja škola u Hrvatskoj je ona za medicinske sestre opće njege. Taj smjer u prvoj generaciji polaznika upisala je i naša bivša učenica Ivona Mrazović, sada učenica četvrtog razreda. Nju smo sreli na Smotri hrvatskog školskog filma u Sinju gdje je s kolegom iz Učeničkog doma Varaždin predstavljala eksperimentalni film “Run”, u kojem je sudjelovala izvođenjem jedne pjesme. Ivona nam je tom prilikom ispričala ponešto o svojoj školi i životu u domu.

Klinček
: Školuješ se u Varaždinu za medicinsku sestru opće njege, je li to zahtjevan smjer i što ukoliko se neki učenik užasava krvi?
Ja sam prva generacija koja ide po novom petogodišnjem programu. Prve dvije godine imamo gimnazijski program, s tim da je pojačana satnica hrvatskog i matematike, a nakon toga u trećem razredu dobivamo samo stručne predmete, više nemamo ni matematiku ni hrvatski, što je problem ako planiramo maturirati. Zato su nam ove godine organizirali fakultativno pohađanje matematike i hrvatskog zbog  priprema za maturu. U četvrtom razredu zato imamo ukupno 18 predmeta, s tim da praksu imamo ujutro, a školu popodne. Mislim da je škola zahtjevna i da je treba pohađati snalažljiva i prilagodljiva osoba. Što se straha od krvi tiče,  mislim da to nije problem. S vremenom se navikneš i to postane normalno. Kreće se s jednostavnijim stvarima, a onda polako ide dalje. Kad sam se upisivala, pomalo sam se  bojala hoću li moći funkcionirati u takvim situacijama.

Klinček: Kako je organizirana praksa?
Razredi su podijeljeni u tri grupe, pa svaka grupa ide na određeni odjel i potom se izmjenjujemo. Za vrijeme školske godine praksu imamo u Općoj bolnici  u Varaždinu. Ta je praksa organizirana ovisno prema gradivu koje obrađujemo. Ja sam u trećem razredu bila na abdominalnoj kirurgiji, rodilištu i na pedijatriji. Praksu imamo i preko ljeta. Ta praksa traje tri  tjedna i možemo je odraditi u bolnici po svojoj želji. Ja sam tu praksu odradila na odjelu infektologije. Na ljetnoj praksi nastavnici nisu s nama i nadređena nam je glavna sestra. Na toj praksi stvarno radimo sve kao i svi „normalni“ djelatnici, sve nam daju raditi.

1209110_10151896305779666_704110426_n
Ivona s klapom Lucerna

Klinček: Prije si pohađala i Srednju glazbenu školu u Varaždinu?
Da, no u trećem razredu sam bila prisiljena odustati baš radi prakse. No, nadam se da ću jednog dana nastaviti. Ako ne uspijem, onda ću  se kao i sada amaterski baviti glazbom. Sada pjevam u klapi Lucerne  već godinu dana.

Klinček: Može li ova škola učenike pripremiti za studiranje medicine?
Ovo je škola koja prvenstveno priprema za posao nakon srednje škole. Imamo mogućnost  upisati  i Veleučilište i postati više medicinske sestre. No, ako netko misli na medicinu, to baš nije dobra ideja. Čujem da je skoro nemoguća misija upisati medicinu nakon srednje medicinske škole.

1463380_10201453684236265_683654048_nKlinček: Kako ti je u domu, opiši nam jedan svoj uobičajeni domski dan?
Otkako su mi  sestre Tamara i Glorija u Varaždinu gdje pohađaju Medicinsku školu (Tamara) i Turističku gimnaziju (Glorija), u sobi sam s njima i dobro se slažemo. Ipak, nekad se i  posvađamo, a onda zivkamo mamu i ona rješava probleme. Dobile smo i mogućnost da uredimo sobu, pa smo je obojile po svom ukusu. Otkako imam praksu, dan mi počinje oko 7, 40. Nakon toga je doručak, praksa i učenje, slijedi ručak pa nastava. Nakon večere imamo u domu organizirane razne aktivnosti. Ja sudjelujem u glazbenoj, a imamo i sportsku  i  kreativnu radionicu, video skupinu i druge. Grupe se formiraju ovisno o interesima  samih učenika.

Klinček: Dopuštaju li vam u domu da uvečer izlazite u grad?
U domu imamo noćne čuvare i za izlazak treba imati dopuštenje roditelja, a kad se roditelji dogovore s odgajateljem,  nema problema ukoliko se pridržavamo pravila. U sobama  moramo  biti do 11 sati kad odgajatelji idu u pregled soba.

Klinček: Misliš li da je prerano otići s 14 ili 15 godina u drugi grad na školovanje i odvojiti se od roditelja?
Mislim da se ne treba bojati otići od kuće, jer kući se uvijek može vratiti. Ne treba se bojati nove sredine i odvajanja od roditelja, jer to po mom iskustvu nije ništa strašno. Da bi se bolje uklopili u novu sredinu,  preporučam i bavljenje nekim od ponuđenih aktivnosti, jer se tako steknu novi prijatelji i iskustva, a ponekad se dobije prilike i za putovanje, kao što sam ja sad dobila priliku da idem u Sinj. /Veronika Puškar, 8. c, fotografije: iz albuma Ivone Mrazović/

 

Must Read