HomePredstavljamoLove lisice i osvajaju Oskare

Love lisice i osvajaju Oskare

Zajednica tehničke kulture

LOVE LISICE I OSVAJAJU OSKARE

Dominik Sopić, Lucija, Elana Anteja Ondruj i Mario Lučki
Dominik Sopić, Lucija, Elana Anteja Ondruj i Mario Lučki

Radiogoniometrija,  foto, modelarska, robotika, samo su neke  od sekcije koje okupljaju mlade zainteresirane za tehničku kulturu

– Lovimo lisice, a da bi ih ulovili moramo uz pomoć prijemnikom s usmjerenom antenom odrediti gdje se lisica nalazi, jer naša je lisica ustvari odašiljač koji u određenom vremenu šalje svoje identifikacijske znakove. Kad lisice lovimo u šumi, naš se lov zove radiogoniometrija, a kad ih lovimo na igralištu to je radio orijentacija. Lov u šumi je zahtjevniji jer se treba snalaziti i na karti i imati zavidnu fizičku kondiciju – rekao nam je to Dominik Sopić za našeg posjeta križevačkoj Zajednici tehničke kulture.

Nekadašnji državni prvak i sudionik europskih i svjetskog natjecanja u ovim dvjema sportsko-tehničkim disciplinama, sad je student druge godine FER-a (Fakulet za elektrotehniku i računarstvo), ali i dalje redovito sudjeluje u aktivnostima Zajednice tehničke kulture, gdje je sada aktivan i kao voditelj sekcije robotike.

Davor Žagar, tajnica ZTK Daniela Jobač i Marina Pavičić
Davor Žagar, tajnica ZTK Daniela Jobač i Marina Pavičić

Za naše posjete robotičari su baš spajali led lampice na svjetiljke koje su izradili članovi kreativne radionice, dok su istovremeno Marina Pavičić, Davor Žagar i ostali članovi kreativne završavali ukrašavanje okvira za slike. Okvire kreativci izrađuju od šperploča, a zatim ih ukrašavaju ovisno o idejama. Nekad to čine i u dekupaž tehnici za koju su neophodne salvete, kako nam je to pojasnila Lidija Hartelj, studentica mehatronike u Bjelovaru. Ona u vođenju kreativne radionice pomaže Danieli Jobač, tajnici Zajednice.

Maketari izrađuju zrakoplove i rakete

Neki od radova modelarske sekcije
Neki od radova članova ZTK

Uz okvire za slike, mali kreativci rade i različite druge predmete, koje se može povremeno vidjeti i kupiti na prodajnim izložbama. Posljednja izložba bila je od 19. do 21. prosinca 2013., u restoranu Vojarna, gdje su osim uradaka kreativne radionice, izložili i radove foto i maketarske sekcije.

Članovi maketarske sekcije izrađuju makete zrakoplova i raketa i to je još jedna od atraktivnih sekcija unutar zajednice. No, prema riječima tajnice Jobač, o aktivnostima Zajednice tehničke kulture u javnosti se premalo zna. Zato u posljednje vrijeme i putem facebook stranice https://hr-hr.facebook.com/ZtkKrizevciKreativneTehnickeRadionice promoviraju svoj rad kako bi roditelji i djeca doznali o mogućnosti kreativnog provođenja slobodnog vremena u Zajednici.

– Trenutno u sekcijama najveći broj članova dolazi iz OŠ “Vladimir Nazor”, nešto ih je iz OŠ Ljudevita Modeca i srednjoškolaca, no mi smo otvoreni svima koji su zainteresirani za tehničku kulturu- rekla nam je tajnica Jobač, dometnuvši da se u sekcijama okupljaju uglavnom subotom. /Lucija Šantić, 8.a; fotografije L.Š. i preuzeto s krizevci.info/

Domagoj Levatić, državni pravak u radiogoniometriji
Domagoj Levatić, akutelni državni pravak u radioorjentaciji


Oskar znanja za državnog prvaka Levatića

Da članovi sekcija Zajednice tehničke kulture puno nauče na svojim radionicama, vidi se i po rezultatima, jer gotovo svake godine osvajaju neke nagrade. Aktuelni državni prvak u radio orijentaciji  je njihov član Domagoj Levatić. Njega je za taj uspjeh Agencija za odgoj i obrazovanje u lipnju nagradila Oskarom znanja, a naša Županija je Levatića i njegovog mentora Antu Starčevića nagradila  novčanom nagradom.

Nakon održanih županijskih natjecanja u modelarskoj ligi, na predstojeće državno natjecanje pozvani su Elena Sovar i Domagoj Levatić, a značajne rezultate u 2013. postigla je i članica foto sekcije Elena Antea Ondruj, čija je fotografija uvrštena na Međunarodnu izložbu dječjeg likovnog stvaralaštva u Lidicama u Češkoj.

 

Must Read