Home Eko Geocacher - Indiana Jones s mobitelom

Geocacher – Indiana Jones s mobitelom

Suvremeni lov na blago: Moderna tehnologija + želja za avanturom i boravkom u prirodi u potrazi za blagom = geocaching

Prošlo ljeto sam postao geocacher. Jedan od 15 milijuna u svijetu.  Geocaching je zabavna igra traženja blaga skrivenih na mjestima do kojih se dolazi uz pomoć aplikacije na mobitelu. Za geocaching saznao sam od našeg knjižničara iz bibliobusa. Povezao je moj članak o Marcelu Kiepachu s kutijicom (cachom) i mjestom na kojem je nekad bilo Kiepachovo imanje u mom mjestu. Odlučio sam otići to potražiti, ali prije sam skinuo aplikaciju kako bih naučio kako se traži cache. Krenuo sam u lov na blago, baš kao Indiana Jones, samo što je mene pratila cijela moja obitelj. Uključili smo navigaciju iako  znamo sve putove koji do tog mjesta vode. Počeli smo tražiti i pronašli nešto neobično što do tada nismo viđali na drveću – kućicu za ptice… a u njoj cache. Bili smo sretni kada smo se upisali i poslikali s prvim pronalaskom, ponosni što se klikom na opis u aplikaciji pojavljuje moj članak. Tako je sve krenulo. Pregledali smo sve lokacije cacheva u blizini mojeg mjesta i odlučili da ćemo ih potražiti. Tražili smo u raznim kombinacijama svi članovi obitelji, čak je i moja teta, kada bi došla iz Koprivnice, išla sa mnom u potragu.

O geocachingu

Kružići prikazuju moje cacheve – žuti otkriveni, zeleni i sivi neotkriveni

Geocaching je aktivnost koja spaja modernu tehnologiju – mobitele ili druge uređaje koji imaju GPS navigaciju i Internet te želju za avanturom i boravkom u prirodi u potrazi za blagom. Blago nije zlato niti dragulji, nego cache – spremnik u kojem se nalazi blokić ili list u koji se upiše datum pronalaska i ime pronalazača (to je najčešće neki nadimak koji smo si dodijelili kod registracije u aplikaciju). Prvi je korak zapravo prijaviti se na geocaching.com i skinuti aplikaciju. Dalje je sve vrlo jednostavno. Kada se otvori, aplikacija se poveže s našom lokacijom na uređaju i odmah se na ekranu prikažu svi cachevi skriveni u našoj blizini. Klikom na neki od njih saznajemo koliko smo udaljeni od njega, koje je veličine, kada je zadnji puta pronađen, tko ga je sakrio i kada i kakav je teren na kojem se nalazi. Nađe se i neka natuknica koja nam ga pomogne pobliže locirati. Najzanimljivije uz svaki cache je opis koji je vezan uz mjesto gdje je skriven, tako da uz potragu nešto i naučimo. Kada pronađemo cache, u aplikaciji označimo da smo bili na tom mjestu i pronašli ga. Važno je da se pronađeni cache opet vrati na isto  mjesto kako bi ga i drugi mogli pronaći, a ako se slučajno iz nekog razloga premjesti, moraju se u aplikaciji promijeniti i koordinate toga mjesta. Cachevi mogu sadržavati sitnice vezane za tu lokaciju, ali to može biti i nešto drugo, npr., magnet, privjesak, igračkica, olovka, stranci ostave novčić i sl. Pravilo je ako se nešto iz kutijice uzme, mora se nešto ostaviti u zamjenu, otprilike podjednake vrijednosti. Svatko od geocachera može i sakriti i tražiti cacheve.

Prvi cache postavljen je 3. svibnja 2000. godine u Oregonu u Americi, a postavio ga je  Dave Ulmer. Postavio je kutijicu, snimio koordinate i podijelio ih s drugima na internetu. Tri dana kasnije kutijica je pronađena te taj pronalazak označava početak geocachinga. Iste je  godine osnovan geocaching.com i tada je bilo postavljeno 75 cacheva. Danas u svijetu postoji 3 milijuna aktivnih cacheva. Skriveni su u 191 zemlji na svim  kontinentima, čak i na Antarktici.

Geocaching u Hrvatskoj i Križevcima

U Hrvatskoj je geocaching populariziran tek 2014. godine. Danas ova zajednica u Hrvatskoj broji otprilike 1500 geocachera te nešto više od 5800 skrivenih cacheva. U početku, kutijice su uglavnom postavljali turisti koji su putovali Hrvatskom, no danas ih postavlja sve veći broj domaćih geocachera. Kako bih saznao nešto više o ovoj aktivnosti u križevačkom kraju, razgovarao sam s iskusnim geocacherom Igorom Kuzmićem, našim knjižničarem iz bibliobusa.

Knjižničar mi pokazuje cacheve u našem kraju

Kako ste saznali za Geocaching i od kada se bavite time?

Za Geocaching sam saznao od našeg Štefa Kalničkog (Stjepana Jembreka) koji je dobri duh Kalnika, ali i ove igre te ujedno ima i najviše postavljenih Geocacheva u Hrvatskoj, više od 1500. On me uveo u ovu igru 16.1.2020. godine i evo, imam već godinu dana staža u ovoj zanimljivoj i vrlo atraktivnoj igri, ako ju tako mogu nazvati. Igra je spoj tradicionalnog (hodanja, bicikliranja, penjanja, plivanja) i modernog (mobitel + GPS) pa današnjoj djeci i mladima, kojima je mobitel centar svijeta, može ponuditi i dimenziju više, jer koristeći taj mobitel doslovno tražite nešto što je fizički skriveno i stvarno te vas time tjera da postanete pravi istražitelj koji se snalazi u prostoru koji ga okružuje.

Tko je u našem kraju prvi počeo postavljati i tražiti cacheve?

U našem kraju je Štef Kalnički bio prvi pronalazač te je ujedno i prvi u sakrivanju cacheva. Koristeći, te još davne 2014. godine, GPS lokator, jer nije još imao smartphone, gotovo je naslijepo tražio skrivene kutijice. Tada je zarazio tom igrom nekolicinu svojih prijatelja pa tako trenutno u Križevcima imamo drugog najboljeg na ljestvici pronalazača, s više od 5200 pronađenih cacheva. Ja sam u točno godinu dana uspio pronaći 1 000 cacheva te ih postaviti 200.

Volite li više skrivati cacheve ili ih pronalaziti?

Iskreno,  više ih volim skrivati, jer moji cachevi su malo drugačiji od ostalih u našem području te se uvijek potrudim, gdje je to moguće, napraviti neku posebnu kutijicu koja doživljaj pronalaženja čini još posebnijim. Jako su domišljati, a neki su i popriličan izazov za one koji se upuste u potragu za njima. Naravno, volim i pronalaziti cacheve te time i otkrivati nova mjesta, za koje nikad ne bih vjerojatno ni saznao, a niti ih posjetio da nije bilo geocachinga. Ljudi obično cacheve sakrivaju na mjestima od povijesnog značenja ili prirodnih ljepota. To je odličan način da se u nekom kraju posjete određene znamenitosti za koje ćete teško saznati da postoje.

Kako odlučite na koju bi lokaciju sakrili neki cache? Ima li za to neko pravilo?

Obično su to neka posebna i specifična mjesta. Znači, nešto što bi osim samog cachea ljudima moglo biti zanimljivo. Treba se staviti u kožu onog koji će taj cache tražiti te si postaviti pitanje: „Bi li meni ta lokacija bila zanimljiva te predstavlja li neki izazov za koji bi se valjalo potruditi doći na to mjesto?“ Geocaching nema nekih kompliciranih pravila. Kod samog postavljanja postoji samo jedno pravilo, a to je da međusobno moraju biti na udaljenosti od 161 metra te da moraju sadržavati logbook –  knjižicu (papir) za upis imena pronalazača. A što ćete odabrati za kutijicu, to je samo na vašoj mašti. To mogu biti svi predmeti koji vas okružuju: flašice, kutijice za pohranjivanje hrane, bočice od lijekova, kante s poklopcem, kućice za ptice, bačve, šarafi… sve što se da zatvoriti te po mogućnosti da ne propušta vodu da se logbook ne namoči.

Znate li koliko u Križevcima i okolici ima sakrivenih cacheva?

U Križevcima ima sakriveno oko 200 cacheva a u okolici Križevaca ukupno više od 650. Ova igra je kod nas sve popularnija pa bilježimo velik porast novih članova u ovoj velikoj zajednici.

Idete li u pronalazak sami ili u društvu i što Vam je draže?

Volim otići tražiti cacheve u društvu jer više očiju bolje vidi, a i zabavnije je u društvu. Tako ponekad odlazim sa sinom i suprugom. Lijepo provedemo vrijeme u prirodi i što je najvažnije,  aktivno provedemo dan hodajući, a uz put saznamo i neku super informaciju i lokaciju za koju nismo znali.

Na kraju mi je knjižničar pokazao neke od svojih cacheva:

Foto 1: Domišljati cachevi – kućica za ptice sa šiframa i znak
Foto 2: Cach može biti češer, kućcica za ptice, kamen, drvo…

Svakako planiram s ljepšim vremenom nastaviti traganje za cachevima i baš mi je drago što sam saznao za tu aktivnost. Volio bih kada bi se više djece i obitelji uključilo u geocaching jer je jako zabavno i poučno i za mlade i za starije. Bolje je provesti vrijeme u prirodi igrajući se istražitelja  i zabavljajući se s obitelji i prijateljima nego biti zatvoren u kući. Kada odeš na odmor ili u neko drugo mjesto, uvijek je zabavno pogledati ima li tamo skrivenih cacheva i pokušati ih pronaći, tako se nauči svašta novoga o tom mjestu. Veselje kada pronađeš skrivenu kutijicu je veliko, baš kao da si pronašao pravo blago. A blago je zapravo i vrijeme provedeno u prirodi kada upoznaješ neko mjesto na koje možda nikad ne bi otišao. A još veće blago je ako to vrijeme provodiš sa svojom obitelji ili prijateljima. /Fran Tukša, 4. r. PRO Gregurovec/

  • Savjeti za buduće lovce na blago:
  • pogledajte kakav je teren na kojem je neki cache i prikladno se obucite,
  • djeca bi trebala ići s odraslom osobom pogotovo ako ulaze u šumu ili neko područje koje ne poznaju dobro,
  • bolje je ići u društvu i svakako se javiti nekome kamo idete,
  • cache se ne smije oštetiti ili baciti,
  • mora se biti pažljiv u traganju da netko drugi ne otkrije cache,
  • treba paziti na okoliš,
  • uživati u istraživanju i dobro se zabaviti.
Foto 1: Moj prvi cache – kućica za ptice sa znakom geocacha,
pronađena na platanama u Gregurovcu.
Kućicu je izradio i postavio naš knjižničar.

Foto 2: Logbook ili listić u koji se upisuju geocacheri.

Must Read