HomeGost urednikLažne vijesti

Lažne vijesti

Lažne vijesti nisu istina. Stvorene su kako bi se privuklo što više čitatelja, da se klikne na taj sadržaj i tako donese zarada autorima stranice. U Srbiji postoji mnogo novina i internetskih portala koji plasiraju lažne vijesti, a svrha njihovog objavljivanja ponekad nije samo oglašavanje, već i utjecaj koji ove vijesti mogu imati na javno mnijenje.

Poznato je da nakon što se nešto objavi na Internetu, to uvijek ostane i da bilo kakav demanti ne može biti toliko glasan kao vijest objavljena prvi puta, čak i ako je bila lažna. Postoji nekoliko pretraživača ili portala koji “love” lažne vijesti, tako da na internetu možete lako provjeriti jesu li podaci koje čitate točni ili ne. Ako su u naslovu riječi poput šokantno i senzacionalno, to je gotovo sigurno vijest koja nije stvarna. Koristite svoju logiku, jer ako pročitate nešto što je besmisleno i nevjerojatno, to će prije biti lažna nego istinita vijest.

Ovog smo mjeseca imali radionicu na ovu temu koju je putem interneta održala naša učiteljica Aleksandra Milutinović. Kako bi nas privukla, poslužila se trikom. Najavila je radionicu kao događaj na kojem možemo saznati je li istina da je Djed Mraz ove godine dobio dozvolu za kretanje po svijetu i dijeljenje paketa djeci, bez obzira na pandemiju koronavirusa. Međutim, to nije bila lažna vijest. Na kraju radionice saznali smo da se Djed Mraz u Irskoj smije kretati. No,  zastupnik u njihovoj skupštini zamolio je djecu da ne budu u njihovim dnevnim boravcima dok im Djed Mraz donosi poklone, nego da odu spavati, kako ne bi upoznali Djeda Mraza i izlagali njega i sebe riziku.

Prezentaciju o lažnim vijestima možete pronaći na poveznici: https://prezi.com/mkrkvrw7u51p/presentation/

Web stranica putem koje možete provjeriti jesu li neke od vijesti koje čitate lažne ili stvarne je:

Home page

Autor: Sanja Ivanović

Izvorni članak objavljen je u školskim internetskim digitalnim novinama ĐAČKA ISKRA.

Must Read