Home Predstavljamo Lea Harča izabrana za predsjednicu Vijeća učenika OŠ Sveti Petar Orehovec

Lea Harča izabrana za predsjednicu Vijeća učenika OŠ Sveti Petar Orehovec

Škola je tu zbog učenika i učenici imaju pravo utjecati na kvalitetu života i rada u školi – istaknuo je ravnatelj Stjepan Lučki

Lea Harča, učenica 8.b, izabrana je za predsjednicu Vijeća učenika OŠ Sveti Petar Orehovec, a podpresjednici su Lana Harča iz 5. b i Fran Košutić iz 6. b. Konstituirajuća sjednica Vijeća održana je jučer u 20 sati putem platforme Teams.

Konstituirajuća sjednica Vijeća učenika OŠ Sveti Petar Orehovec – 15. 12. 2020.

Konstituirajuću sjednicu, u skladu sa Statutom škole,  vodio je ravnatelj Stjepan Lučki. On je na početku sastanka  istaknuo da škola postoji zbog učenika i da učenici trebaju imati  mogućnost utjecati na kvalitetu života i rada u školi. – Vaše je pravo da kolegijalnim tijelima Škole (Školskom odboru, Učiteljskom vijeću, Razrednom vijeću) predlažete aktivnosti u vezi pitanja važnih za vas. Pitanjima važnim za vaše obrazovne rezultate i općenito da dajete prijedloge u cilju poboljšanja rada u Školi. Imate mogućnost predlagati aktivnosti ili klubove  koje bi željeli u školi, pravila Kućnog reda i Etičkog kodeksa škole. Ukoliko smatrate da nešto nije uredu u školi predstavnici VU mogu se obratiti tijelima škole, ali i izvijestiti pravobraniteljicu za djecu. Možete organizirati i aktivnosti u cilju pomoći učenicima da kvalitetnije izvrše školske obaveze – rekao je ravnatelj Lučki. Dometnuo je i da  predstavnik VU ima pravo sudjelovati na sjednicama tijela škole na kojima se raspravlja o pravima i obavezama učenika.  – Na takvim sjednicama predstavnik VU nema pravo odlučivanja, ali ima pravo iznijeti svoje mišljenje – pojasnio je ravnatelj Lučki.

Nakon ravnateljevog izlaganja uslijedilo je kratko predstavljanje kandidata koje su članovi VU predložili pismenim putem. Kandidati za predsjednika bile su: Lea Harča, Elena Pacur i Petra Kušec. Za potpredsjednike su učenici  predložili: Lanu Harču, Josipu Đuran, Frana Košutića i Niku Šantić.

Glasali smo putem obrasca Google Forms i to dva puta jer tijekom prvog glasanja neki su učenici glasali više puta. Zato smo imali više glasova nego prisutnih na sastanka. Drugi puta je glasanje bilo uspješno, ali dvoje učenika izjasnilo se usmenim putem jer nisu uspjeli otvoriti link za anketu. Nije to ništa čudno jer među članovima Vijeća učenika su i učenici razredne nastave  koji su po prvi puta sudjelovali na ovakvim videokonferencijama.

Zato svima našim malim kolegicama i kolegama  upućujemo čestitke što su sudjelovali u ovom osnivačkom sastanku VU. Velika hvala  njihovim roditeljima koji su im pomogli u snalaženju u Teamsu.

Na kraju sastanka dogovoreno je da će predsjednica i potpredsjednici pripremiti prijedlog programa rada Vijeća učenika koji će se raspraviti na narednoj sjednici. Svi učenici naše škole također su pozvani da se obrate predstavnicima svojih razreda s prijedlozima za koje smatraju da bi ih trebalo raspraviti na sastanku Vijeće učenika. /Nika Šantić, 5.a; foto: snimke ekrana sa sastanka VU)

Must Read