Home Gost urednik Pametna kolica - izum koji bi mogao olakšati život osobama s invaliditetom

Pametna kolica – izum koji bi mogao olakšati život osobama s invaliditetom

Tim “Od nule do heroja” napravio je prototip pametnih kolica koja bi mogla znatno olakšati život osobama s invaliditetom”. Prototip kolica osmišljen je u sklopu UNICEF-ova natječaja Generation Unlimited za razdoblje od 2019./2020.  Članovi tima su bili David Lazaroski, Martin Dinev, studenti  fakulteta FINKI (Fakultet računalnih znanosti u Skopju) i  srednjoškolac Blagojche Pavleski. Za izradu spomenutog prototipa inspirirala ih je njihova prijateljica Veronika, djevojka s invaliditetom.

Kao što je vidljivo sa web stranice Generation Unlimited, cilj ovog izazova bio je potaknuti mlade inovatore na razmišljanje i stvaranje održivih ideja i proizvoda koji bi ljudima s invaliditetom mogli pomoći u svakodnevnom životu.

Invalidska kolica rade na sljedeći način: osoba koja koristi invalidska kolica treba koristi naočale s ugrađenom kamerom. Naočale prate kretanje korisnikovih očiju. Na taj se način invalidska kolica kreću uz pomoć pokreta očiju osobe koja je u kolicima. Invalidska kolica također imaju ugrađeni sustav za nadzor zdravlja korisnika koji je integriran u ugrađeni čip. Ovaj sustav prati fizički i emocionalni status korisnika, vodeći statistiku o njegovim zdravstvenim karakteristikama kao što su temperatura, puls i EKG. Ovi su podaci dostupni roditeljima ili liječnicima korisnika putem aplikacije i oni ih mogu pratiti u stvarnom vremenu.

U intervjuu za portal INOVATIVNOST.MK, član tima “Od nule do heroja”, David Lazaroski, kazao je da tim već dobio neke narudžbe za ovaj sustav iako je projekt još u fazi izrade.  Tim je prvo stvorio model za invalidska kolica koji je testiran. U drugoj fazi model je poboljšan, a u trećoj fazi stvoren je prototip  pametnih invalidskih kolica koja se mogu kretati uz pomoć pokreta očiju.

-Naša je vizija poboljšati sustav do razine koja se može koristiti za kontrolu nogu robota koji u budućnosti mogu zamijeniti invalidska kolica -, kaže Lazaroski.

Kaže da ovakve vrste sustava već postoje u svijetu, ali ono što je karakteristično za njihov sustav jest da se može ugraditi u već postojeća invalidska kolica, a time je cijena pristupačnija. Kazao je i da je projekt bio izvrsna prilika da se mogu “staviti u cipele drugih ljudi” i na taj način više razumjeti  probleme s kojima se svakodnevno suočavaju osobe s invaliditetom.

Autor: M. Popovska (9-1)

Foto: internet

Must Read