Home Gost urednik Rumunji prvi prosinac obilježavaju velikom vojnom paradom

Rumunji prvi prosinac obilježavaju velikom vojnom paradom

Prvi prosinac za nas, rumunjski narod, znači sreću, radost i  ponos na našu zemlju. Zemlju koja je kroz povijest prošla mnoga teška razdoblja. No, sva bol i patnja Rumunja nestaju kad se 1. prosinca okupe ispred televizora ili odu na lice mjesta i s rukom na srcu i suzama u očima promatraju “Mimohod 1. prosinca“.  

Što znači 1. prosinca?

Možda se neki ljudi pitaju zašto baš ovaj dan. Razlog je taj što je 1. prosinca potpisan dokument o ujedinjenje pokrajina Bukovine, Besarabije i Transilvanije s Kraljevinom Rumunjskom.  Dokument nazvan „Veliko ujedinjenje“ potpisan je 1. prosinca 1918.  u mjestu Alba Iulija pod vodstvom kralja Ferdinanda de Hohenzollern. Zapravo, njihov je savez prvi put sklopio Michael Hrabri 1600. godine, ali trajao je samo do 1601.

Kako slavimo 1. prosinca?

Obično se svake godine organizira  vojna parada koju zovemo „Mimohod 1. prosinca“ . Obično kažem, jer nam je ove godine pandemija Covid-19 oduzela priliku sudjelovanja u paradi. No, vijest da će se mimohod održati bez gledatelja iznenadila je rumunjski narod. Da, mimohod je održan, ali ne tradicionalno. Nije bilo kao drugih godina, kada su rumunjski vojnici marširali oko Slavoluka pobjede, a borbeni avioni prelijetali nebo.  

Za mene, rumunjsko dijete, činjenica da se 1. prosinca nije moglo proslaviti kako treba ostavila je gorak okus. No,  ostala mi je nada u duši da će sljedeće godine biti  sve uredu i da ću sudjelovati na „Mimohodu 1. prosinca“. / Ioniță Liviu, VII-B /

Izvorni članak objavljen je u školskom digitalnom listu  MEDIA GENER@TION.

Must Read